Hlavní obsah

V Rusku zmizela loď s nákladem zlatonosné rudy z Kellnerova naleziště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli zmizela v Ochotském moři nákladní loď Amurskaja s nákladem zlatonosné rudy. Ta pochází z naleziště, v němž má část podílu i český podnikatel Petr Kellner. Tanker Novik, který doplul na místo, odkud Amurskaja vyslala nouzový signál, po lodi nenašel ani stopu, uvedla ruská agentura RIA Novosti.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

U Ruska zmizela loď se zlatonosnou rudou

Článek

Velká nákladní loď byla na cestě z přístavu Kiran do Ochotska s nákladem zlatonosné rudy o hmotnosti 700 tun. Ta pochází z dolu Avlajakan, který patří těžební společnosti Polymetal. V něm má zhruba dvacetiprocentní podíl skupina PPF Petra Kellnera.

Sedm set tun přepravované rudy obsahuje podle RIA Novosti asi 4,2 kilogramu zlata, tedy šest gramů v jedné tuně. Celková hodnota nákladu je tedy asi 230 000 dolarů, uvádějí shodně ruské weby RIA Novosti a Izvestija, v přepočtu tedy asi 4,6 miliónu korun. Ruda se vezla k dalšímu zpracování, při kterém se mělo z ní zlato získat.

"Předpokládá se, že měla devítičlennou posádku,“ stojí v prohlášení ruských úřadů. Počet lidí na palubě se ale podle různých zdrojů liší, podle ministerstva pro mimořádné události je jich jen osm, jiné ale hovoří o jedenácti.

Nouzový signál byl vyslán v 6:15 SEČ. Loď byla v tu dobu u ostrovů Šantar.

Po lodi pátrá kromě tankeru Novik, jenž byl nejblíže, ještě obojživelný letoun Berjev Be-200.

Pátrání ztěžuje bouřlivé počasí. Záchranáři doufají, že loď se nepotopila, ale kapitán s ní zajel do nějakého klidného zálivu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám