Hlavní obsah

Lidé v Afghánistánu jsou bez výplat, Tálibán to prý řeší

Nová afghánská vláda se snaží vyřešit řadu problémů, kvůli kterým zaměstnanci ve veřejném sektoru nedostali výplaty. Ve čtvrtek to podle agentury Reuters uvedlo ministerstvo financí. Kabinet minulý týden sestavilo radikální hnutí Tálibán.

Foto: Social Media, Reuters

Fotografie, na níž bojovníci Tálibánu stojí před branami sídla guvernéra ve správním středisku provincie Pandžšír

Článek

Mnoho státních zaměstnanců si na to, že nedostali celé týdny výplatu, stěžovalo už před tím, než se Tálibán dostal k moci. V situaci, kdy banky zavedly přísné limity na výběr hotovosti a ceny základního zboží rostou, se mnoho lidí zaměstnaných ve státních institucích dostalo do složité situace.

Ministerstvo financí uvedlo, že blíže nespecifikované "technické problémy" zapříčinily opoždění výplat, ale speciální týmy se podle něj tento problém snaží vyřešit tak rychle, jak to jen jde. "Zaměstnanci veřejné správy mohou bez obav pokračovat v práci," uvedl resort financí na svém facebookovém profilu. Reuters podotýká, že z prohlášení není jasné, kdy by tito lidé mohli peníze dostat.

Tálibové se v prezidentském paláci v Kábulu mezi sebou porvali

Svět

Vláda Tálibánu, který se k moci v Afghánistánu po dvaceti letech vrátil před měsícem, se snaží znovu uvést do chodu ekonomiku. Potýká se ovšem s nedostatkem peněz, protože nemá přístup k rezervám afghánské centrální banky ve výši devíti miliard dolarů. Mezinárodní měnový fond varoval, že Afghánistán se dostává do situace, kdy mu bude hrozit humanitární krize, peníze mu však stále neposkytuje.

Do Afghánistánu znovu letecky proudí základní humanitární pomoc, milionům lidí ale i tak hrozí hlad kvůli velkému suchu, které zasáhlo většinu země. Stát, který před příchodem Tálibánu k moci držela v chodu pomoc ze zahraničí, není daleko od zhroucení, uvádí Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám