Hlavní obsah

Libyjská opozice hlásí úspěchy svých sebevražedných pilotů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis/Benghází
Aktualizováno

Území ovládané libyjskou opozicí se den po dni zmenšuje, už drží jen Benghází a Tobrúk. Tajemník vyslance Libye při OSN varoval v noci na čtvrtek, že jí hrozí porážka během pouhých hodin. Internet i éter je však plný hlášení o úspěších povstalců, která ve své velkohubosti nijak nezaostávají za rodinou Muammara Kaddáfího. Hlásí hlavně úspěchy sebevražedných pilotů.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Rebelové před úprkem z Adžedábíji

Článek

Na Twitteru se objevila zpráva, že jeden z armádních pilotů dezertoval a se svým strojem podnikl sebevražedný nálet na bunkr v Tripolisu, kde žije Kaddáfí. Napřed shodil své bomby na kasárna a pak zamířil s letounem do areálu. Kaddáfího syn Chámis prý skončil v nemocnici s popáleninami.

Už po pádu Adžedábíje rozhlas ohlásil řadu úspěchů vzbouřenců. Mezi jiným tvrdil, že piloti vzbouřeneckého letectva podnikli sebevražedné útoky na Kaddáfího pozice. Přitom i vedení vzbouřenců celou dobu říkalo, že žádné letectvo nemá. Nyní ale tvrdí, že ukořistilo armádní stroje.

Také oznámilo, že se mu podařilo zajmout tři Kaddáfího válečné lodě.

Čím se zmenšuje území ovládané vzbouřenci, tím siláčtější jsou jejich prohlášení. Když v úterý vzbouřenci pod tlakem armády narychlo opouštěli Adžedábíju, éter jich byl plný.

„Ano, on má letadla, má své střely, ale s námi je Bůh a my dosáhneme vítězství nebo zahyneme,“ hlásala stanice Hlas svobodné Libye vysílající z Benghází během útoku Kaddáfího sil, napsal v kousavé reportáži list Wall Street Journal. Rebelové ještě po ústupu, který by se dal nazvat spíš úprkem, tvrdili, že město ovládají, ale obyvatelé uváděli, že v ulicích jsou Kaddáfího vojáci.

Ještě před útokem Kaddáfí nechal shazovat na město letáky, že útok začne záhy a vyzýval obyvatele, aby se připojili k pronásledování zrádců z nesvaté aliance al-Káidy a sionistů.

Vzbouřenecký rozhlas inspirován textem pak vytruboval do éteru, že sionistou je Kaddáfí, který dostává zbraně z Izraele. Vzbouřenci podle něj zadrželi řeckou loď, která mu je vezla. Tvrdí také, že dobyla zpět Brigu.

Ve čtvrtek opozice podle BBC oznámila, že na obranu Benghází nasadí vůbec poprvé ukořistěné tanky, děla a vrtulníky. Není ovšem jasné, zda jde o fakt nebo další propagandu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám