Hlavní obsah

Libye opět odsoudila bulharské zdravotnice k smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TRIPOLIS

Libyjský soud v úterý odsoudil k smrti pět bulharských zdravotních sester a palestinského lékaře za to, že prý úmyslně nakazili čtyři sta libyjských dětí virem HIV. Odsouzení vinu popírali. Soud zopakoval verdikt z roku 2004. Odsouzení vzápětí oznámili, že se hodlají proti rozsudku odvolat k nejvyššímu soudu.

Článek

Bulharsko verdikt odsoudilo a vyzvalo mezinárodní společenství, aby vyvinulo tlak na Libyi a odsouzené propustila. Předseda parlamentu Georgij Pirinský řekl, že Bulharsko "kategoricky odmítá tresty smrti". K bulharskému politikovi se přidal i komisař EU pro spravedlnost, vnitro a bezpečnost Franco Frattini, který verdikt označil za "velké zklamání". "Jsem šokován tímto rozhodnutím," uvedl v první reakci komisař, který věří v přehodnocení původního rozsudku libyjskými úřady.

Podle soudu měli zdravotníci záměrně nakazit 426 dětí virem HIV, když jim podali infikovanou krev, 52 dětí už umřelo na AIDS. Prý chtěli takto  poznal nemoc a najít proti ní lék.

Všech šest zdravotníků to popíralo a tvrdili, že za nákazu mohou špatné hygienické podmínky v nemocnici a že děti se nakazily ještě před jejich příchodem v roce 1998. Tento názor podpořil i výzkum genomů viru HIV u nakažených dětí.

Soud ale vzal v potaz, že se všech šest obžalovaných k činu již jednou přiznalo, i když to později odvolali s tím, že přiznání bylo vynucené násilím.

Pětice bulharských sester byla zatčena v roce 1999. Po pěti letech byly odsouzeny k smrti [celá zpráva], ale loni nejvyšší soud rozsudek zrušil a nařídil nový proces u soudu nižší instance. [celá zpráva] Ten byl zahájen letos 11. května.

První rozsudek smrti vyvolal velké pobouření. Libye v té době naznačovala, že pokud Bulharsko rodiny dětí odškodní, bude zrušen. Bulhaři to ale odmítali s tím, že by šlo o přiznání viny. [celá zpráva] Nový proces vyvolával naději, že Libye opustila tvrdé pozice.

Smrt požadovali pozůstalí, kteří se scházeli před soudem v Tripolisu. Poslali také petici libyjskému vůdci Muamaru Kaddáfímu, aby "odmítl nátlak Západu" a "respektoval libyjské soudy".

Reklama

Související články

Libye možná propustí Bulharky za odškodné

Pět bulharských zdravotních sester odsouzených v květnu v Libyi k smrti za údajné záměrné nakažení stovek místních dětí HIV se možná dostane na svobodu....

Výběr článků

Načítám