Hlavní obsah

Lampedusa a Kanárské ostrovy pod novým náporem imigrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LAMPEDUSA

Pobřežní stráže u italského ostrova Lampedusa, stejně jako u Kanárských ostrovů měly po celý víkend plné ruce práce. Příznivé počasí zejména ve středomořské oblasti přálo ilegálním migrantům z Afriky, kteří k břehům ostrovů dorazily v počtu stovek. Na Lampedusu jich za poslední dva dny dorazilo 400, ke Kanárským ostrovům téměř 800.

Článek

Prvních 200 imigrantů dorazilo k jižnímu italského ostrovu v neděli, dalších 200 pak bylo zadrženo hlídkovými čluny pobřežní stráže v pondělí ráno. Migranti připluli zřejmě z některého přístavu v Libyji a většina z nich pochází ze severní a subsaharské Afriky.

Všichni zajištění běženci byli přepraveni do zadržovacího střediska na Lampeduse. Odtud budou po nezbytné kontrole totožnosti a zdravotního stavu vráceni do země původu, popřípadě do poslední tranzitní země.

Kapacita příslušného zařízení na ostrově, který leží pouhých 300 kilometrů od libyjských břehů, dosahuje nejvýš 190 osob a tábor je vzhledem k neustálému přílivu běženců ze severní Afriky dlouhodobě přetížený. Podle údajů italského ministerstva vnitra bylo jen loni zadrženo na jihu Itálie 22 016 ilegálních migrantů, kteří připluli přes moře.

Ilegální přistěhovalci na Kanárských ostrovech. Foto: REUTERS/Santiago Ferrero

Nejvíce lidí mířilo ke Kanárským ostrovům

Dalších nejméně 220 přistěhovalců dorazilo v pondělí ráno ke Kanárským ostrovům Tenerife a Lanzarote a spolu s 500 dalšími, kteří na ostrovy připluli během víkendu, je bude očekávat stejný osud jako přistěhovalce na jihu od italské Sicílie.

Reklama

Související články

Itálií otřásá skandál uprchlíků z Lampedusy

Bití, psychické násilí, zesměšňování, neúnosné hygienické podmínky a žádná lékařská ani právní pomoc - tak vypadá středisko pro uprchlíky na italském ostrově...

Výběr článků

Načítám