Hlavní obsah

Kyrgyzský exprezident se po souboji s policií vzdal

Bývalý kyrgyzský prezident Almazbek Atambajev se ve čtvrtek odpoledne po zhruba 24hodinovém boji s policií vzdal, potvrdilo ministerstvo vnitra. Exprezident je podezřelý z podvodů a korupce.

Bývalý kyrgyzský prezident Almazbek Atambajev

Článek

„Po zatčení byl Atambajev převezen na hlavní vyšetřovací oddělení ministerstva vnitra,“ řekl mluvčí úřadu.

Bývalá hlava státu měla být zatčena ve středu, ovšem akce se změnila na boj, v němž přišel jeden člověk o život a dalších 52 lidí bylo zraněno, napsala agentura TASS. Exprezidentovi přívrženci chránili bývalou hlavu státu a odrazili dva pokusy policie politika zatknout. Dokonce se jim podařilo zajmout šest příslušníků speciálních sil.

Foto: Vladimir Voronin, ČTK/AP

Zranění utrpělo 52 lidí.

Atambajev vzápětí vyzval k pochodu na hlavní město a k demonstraci za odstoupení prezidenta Sooronbajeva Žeenbekova, který ho má podle jeho slov pronásledovat. Pochod byl ale vzápětí odvolán, protože narazil na policejní zátarasy.

Úřady totiž nechaly z obav před nepokoji v metropoli uzavřít obchody a nákupní střediska. Podle serveru 24.kg policisté zablokovali silnici do vesnice Koj-Taš, kde je Atambajevovo sídlo, nefungovalo ani telefonické spojení.

Foto: Vladimir Voronin, ČTK/AP

Příznivci prezidenta Atambajeva zadrželi jednoho člena speciálních sil.

Opakované pokusy o Atambajevovo zatčení se změnily v přestřelky. Exprezident se chlubil, že při odrážení útoku sám střílel.

Ve čtvrtek odpoledne se uskutečnil další pokus o zatčení. Do akce bylo nasazeno několik tisíc policistů a zvláštních jednotek, a dokonce i vodní dělo.

Foto: Vladimir Voronin, ČTK/AP

Zatčení exprezidenta se změnilo ve 24hodinový boj.

Kyrgyzstán prošel od rozpadu bývalého Sovětského svazu složitým vývojem, v roce 2005 byl svržen tehdejší prezident Askar Akajev, stejný osud o pět let později potkal exprezidenta Kurmanbeka Bakijeva. Akajev žije v ruském a Bakijev v běloruském exilu.

Rusko dalo prostřednictvím mluvčí diplomacie Marije Zacharovové najevo, že považuje dění v Kyrgyzstánu za vnitřní záležitost středoasijské republiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám