Hlavní obsah

Zpackaný zásah proti kyrgyzskému exprezidentovi. Jeho ochranka držela policisty jako rukojmí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biškek
Aktualizováno

V tvrdou potyčku za použití ostré munice vyústila v noci na čtvrtek snaha kyrgyzských úřadů zatknout bývalého prezidenta Almazbeka Atambajeva kvůli obviněním z korupce. Ostrými stříleli proti příslušníkům speciálních sil lidé bránící exprezidenta, kteří na čas zadrželi šest rukojmí. Střet si vyžádal podle Svobodné Evropy 52 zraněných a jednoho mrtvého. Atambajev je stále ve svém sídle a nebyl zadržen, jak se uvádělo ve středu večer.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah v sídle kyrgyzského exprezidenta Video: AP

 
Článek

„Atambajev je stále ve svém domě. Objevují se pověsti, že budou vyslány posily. Lidi tady se připravují,“ uvedl Mirbek Ajtikejev, který je v sídle exprezidenta. Popřel tak středeční zprávu o jeho zadržení. Atambajevovi příznivci mezitím zablokovali příjezdové cesty k sídlu na okraji hlavního města Biškeku. Podle Ajtikejeva, který zveřejnil záběry ze sídla na facebookovém účtu, lidé, kteří chránili exprezidenta, sebrali několika příslušníkům speciálních sil zbraně. Šest jich zadrželi jako rukojmí, které ve čtvrtek odpoledne pustili.

Atambajev zveřejnil ve čtvrtek video, ve kterém označil pokus o své zatčení za neústavní, nezákonný a politicky motivovaný. Uvedl, že nabídl písemně odpovědět na otázky, ale úřady na to nereagovaly: „Jsem připraven odpovědět na otázky, protože ke korupci nedošlo.“ Požaduje také záruky, aby „speciální síly nestřílely na jeho lidi“.

Foto: ČTK/AP

Příslušníci kyrgyzských speciálních sil vnikají do sídla exprezidenta Atambajeva.

„Stoupenci nevěří, že (současný) prezident (Sooronbaj Žeenbekov) a jeho okolí se zřeknou myšlenky Atambajeva zadržet násilím,“ řekl agentuře TASS Farid Nijazov z vedení exprezidentovy sociální demokracie.

Podle agentury Kyrtag se speciální síly stáhly ze vsi Koj-Taš u Biškeku, kde má exprezident rezidenci.

Policejní komando podle Nijazova použilo ostrou munici, zatímco úřady tvrdí, že policisté stříleli gumovými projektily. Atambajevovi stoupenci použili ostrou munici.

Foto: Vladimir Voronin, ČTK/AP

Sanitky u sídla kyrgyzského exprezidenta

Nepovedený zásah  má desítky zraněných

„Speciální síly UKMK prováděly speciální operaci s cílem zadržet bývalého prezidenta Almazbeka Atambajeva,“ uvedl ve středu Kyrgyzský státní výbor pro národní bezpečnost (UKMK). Atambajevovo sídlo, kde se shromáždili příznivci bývalého prezidenta, napřed obléhaly a pak vtrhly dovnitř, přičemž proti Atambajevovým zastáncům použily slzný plyn a gumové projektily. [celá zpráva]

Podle kyrgyzských úřadů Atambajevovi ochránci použili ostrou munici, což zastavilo další postup speciálních sil.

„Zdravotní pomoc vyhledalo 52 osob, 20 z nich bylo hospitalizováno,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Mezi zraněnými je 15 policistů.

„Jeden příslušník speciálních sil byl přepraven (do nemocnice) se střelným zraněním v mimořádně vážném stavu. Navzdory pokusům o resuscitaci zemřel,“ dodalo ministerstvo. Mezi zraněnými je i oblastní šéf policie Samat Kurmankulov. Zraněn byl na hlavě hozeným kamenem a v kritickém stavu musel být operován.

Foto: Vladimir Pirogov, Reuters

Zraněný příslušník kyrgyzských speciálních sil

Je možné, že právě tohoto muže přepravoval vrtulník, který u sídla přistál a o němž se ve středu spekulovalo, že převážel zadrženého prezidenta.

Exprezidenta zbavili imunity

Exprezident čelí obvinění z devíti trestných činů včetně korupce. Zvláštní parlamentní komise zjistila, že exprezident rozhodl o vydávání zbraní ruským zločineckým skupinám, v rozporu se zákonem omilostnil v zemi známého zločince, podílel se na pozemkových machinacích, pronásledoval opozici a kryl případy defraudací a korupce. Byť byl v červnu zbaven imunity, odmítl se vydat do rukou policie, která by ho vyslechla.

Žeenbekov, který předloni pokojně převzal moc, byl dlouho Atambajevovým spojencem, ale loni se začaly jejich cesty rozcházet. Atambajev před měsícem jel do Moskvy hledat podporu u ruského prezidenta Vladimira Putina, ale ten dal najevo podporu Žeenbekovi a naléhal, aby se země „sjednotila za stávajícím prezidentem“.

Foto: Vladimir Voronin, ČTK/AP

Příznivci kyrgyzského exprezidenta se radují, že zahnali speciální síly.

Prezident Žeenbekov si ve středu zkrátil dovolenou a vrátil se do metropole Biškeku, kde svolal bezpečnostní radu.

Kyrgyzstán prošel od rozpadu bývalého Sovětského svazu složitým vývojem, v roce 2005 byl svržen tehdejší prezident Askar Akajev, stejný osud o pět let později potkal exprezidenta Kurmanbeka Bakijeva. Akajev žije v ruském a Bakijev v běloruském exilu.

Foto: Vladimir Pirogov, Reuters

Barikáda u vchodu do sídla kyrgyzského exprezidenta Atambajeva

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám