Hlavní obsah

KLDR vypálila balistickou raketu z ponorky. Dopadla zatím nejdál, až u Japonska

Soul/Tokio
Aktualizováno

Severní Korea ve středu vypálila u svého východního pobřeží balistickou raketu z ponorky. Uletěla asi 500 km a dopadla do moře v oblasti japonského vzdušného prostoru. Tokio to označilo za ohrožení Japonska. USA i Jižní Korea chtějí incident předložit Radě bezpečnosti OSN.

Foto: KCNA, Reuters

Archivní fotografie odpalu severokorejské balistické rakety z ponorky

Článek

Raketa byla vypálena z ponorky u města Sinpo kolem půl šesté ráno místního času (v úterý večer SELČ). Dopadla  do Japonského moře, a to do oblasti, kde Japonsko už požaduje identifikaci letadel, upřesnil podle Reuters člen spojeného štábu náčelníků jihokorejských generálních štábů.  Raketa byla vypálena do velké výšky, uvedla jihokorejská agentura Jonhap. Pokud by letěla po běžné trajektorii, měla by dosah kolem 1000 kilometrů a ne 500 km.

Test podle něj ukázal, že KLDR pokročila v technologii vystřelování balistických střel z ponorek. Letos Severní Korea vypálila tři balistické rakety z ponorek a od května 2015, kdy to udělala poprvé, už šest. Mnohé pokusy Západ považoval za neúspěšné, střely dopadly nanejvýš 30 km od místa odpalu, ten poslední však vyhodnotil jako úspěšný.

Spojené státy zaměřily a sledovaly severokorejskou raketu, řekl Reuters nejmenovaný představitel armády USA. Dodal, že šlo o střelu KN-11, která zatím nikdy tak daleko nedoletěla.

Satelitní záběry podle jihokorejských vojenských představitelů ukázaly, že v oblasti vypuštění cvičné střely u pobřežního města Sinpcho je severokorejská ponorková základna.

Porušení rezoluce Rady bezpečnosti

„Odpálení severokorejské balistické rakety z ponorky přispívá ke zvýšení vojenského napětí v oblasti,” uvedl podle agentury Jonhap jihokorejský generální štáb a varoval: „Tvrdě a silně odpovíme na jakoukoli provokaci Severní Koreje.”

Test tvrdě odsoudilo Tokio. „Jedná se o vážné ohrožení bezpečnosti Japonska a o nezodpovědný a neprominutelný čin, který zjevně poškozuje regionální mír a stabilitu,” prohlásil japonský premiér Šinzó Abe.

Washington označil test za provokaci a hodlá záležitost projednat v Radě bezpečnosti OSN. Krok Pchjongjangu podle USA porušuje rezoluci Rady bezpečnosti zakazující KLDR testovat balistické rakety.

I Čína test odsoudila, ministr zahraničí uvedl, že Peking nesouhlasí se severokorejským jaderným a raketovým programem i se všemi "slovy a činy", které způsobují napětí na Korejském poloostrově.

„Jde o odpověď na vojenské cvičení Soulu a Washingtonu,” řekl k pravděpodobné příčině severokorejského testu člen jihokorejského spojeného štábu. Dvanáctidenní cvičení, jehož se účastní 75 000 vojáků obou zemí, Pchjongjang považuje za nácvik invaze do KLDR. Pohrozil odvetou. Manévry vždy zvýší napětí v regionu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám