Hlavní obsah

KLDR testuje ponorku vybavenou balistickými raketami

Soul

Severní Korea spustila na vodu novou ponorku, která je schopna odpalovat balistické rakety, uvedly v neděli jihokorejské vojenské a vládní zdroje, na které se odvolala agentura Jonhap. Podle nich ale bude trvat ještě dva roky, než bude KLDR schopna odpalovat rakety z ponorek.

Foto: Profimedia.cz

Kim Čong-un klade důraz na ponorkové loďstvo, v červenci 2014 se plavil na palubě ponorky typu 033.

Článek

„Nová ponorka je 67 metrů dlouhá s 6,6metrovou věží a může se ponořit do hloubky tři tisíce metrů,“ uvedl vládní zdroj, který si přál zůstat v anonymitě.

Ponorka byla spatřena na satelitním snímku zachycujícím přístav u loděnice Sinpcho. Záběr poprvé zveřejnil web 38North s tím, že jde o neurčený typ podmořského plavidla.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: http://38north.org

Podle vládního zdroje jde o upravenou sovětskou ponorku řady Projekt 629 (v kódu NATO Golf). Tento typ ponorek s dieselelektrickým pohonem byl vyráběn od roku 1958 do roku 1962 a během služby trvající do roku 1990 několikrát modernizován a přestavován.

Ponorka o výtlaku 3500 tun mohla být vybavená jednostupňovými balistickými raketami R-21 s doletem 1400 km, které mohly nést tunovou hlavici. Může ale jít i o čínský derivát Projektu 629 označovaný jako 031, ze kterého Peking v 70. letech otestoval odpalování vlastních balistických střel. Tuto třídu nyní Čína nahrazuje novou řadou 032 nebo 094.

I v Severní Koreji upravená ponorka má být schopna nosit balistické rakety. „Podle analýzy satelitního záběru zveřejněného 38North bylo v loděnici Sinpcho vybudováno a spuštěno pozemní testovací zařízení pro odpalování balistických raket zpod hladiny moře,“ uvedl zdroj s tím, že budou potřeba desítky dalších testů, než se podaří dovést odpalovací zařízení do plně použitelného stavu.

O testovacím zařízení se poprvé psalo v půlce září. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Expert na zbraně Joseph S. Bermudez uvedl ve své listopadové zprávě, že Severní Korea vybudovala nové testovací zařízení pro výzkum a vývoj balistických raket odpalovaných z ponorek. Napsal, že testovací zařízení vysoké 12 metrů má betonovou základnu o rozměrech 30 krát 35 metrů.

„Bude to trvat rok nebo dva, než sever dokončí testy vertikálního odpalování raket z moře,“ řekl vojenský zdroj v Soulu s tím, že to dále zvyšuje hrozbu pro bezpečnost vzhledem k tomu, že se Pchjongjang snaží miniaturizovat své jaderné hlavice.

Foto: Profimedia.cz

Kim Čong-un červenci 2014 na palubě ponorky typu 033

KLDR má víc ponorek než Jižní Korea. Odhaduje se, že jich má asi 70, včetně dvaceti podmořských člunů řady 033 (v kódu NATO Romeo) o výtlaku 1800 tun. Ty byly vyráběny v SSSR od roku 1957 do roku 1961. Spekuluje se, že by právě tyto měla nová ponorka nahradit.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Severní Korea klade na ponorkové zbraně značný důraz, většinou ale využívá spíše malých pobřežních nebo trpasličích ponorek, které jsou obtížně detekovatelné. Miniponorka nebo lidské torpédo zřejmě potopilo jihokorejskou korvetu Čchonan. Země ale pro své jaderné zbraně potřebuje nosiče.

Reklama

Související články

Korejskou loď potopilo torpédo

Podle člena mezinárodního vyšetřovacího týmu byly mezi troskami potopené jihokorejské fregaty Čchonan nalezeny úlomky torpéda. Uvedly to ve čtvrtek tiskové...

Severní Korea zvýšila výrobu miniponorek

Během posledních tří let Severní Korea výrazně zvýšila počet nejrůznějších druhů podmořských člunů včetně trpasličích ponorek, uvedl web DailyNK s odvoláním na...

Výběr článků

Načítám