Hlavní obsah

KLDR otestovala hypersonickou střelu

Pchjongjang

Severní Korea oznámila, že ve středu otestovala hypersonickou střelu Podle sdělení severokorejské tiskové agentury KCNA zasáhla přesně cíl vzdálený 700 kilometrů. O testu informovaly ve středu Japonsko a Jižní Korea s tím, že šlo zřejmě o balistickou raketu.

Foto: ČTK/AP

Start severokorejské rakety, která vynesla hypersonickou střelu.

Článek

KCNA uvedla, že hypersonický kluzák s hlavicí se úspěšně oddělil od raketového nosiče a než přesně zasáhl cíl vzdálený 700 km, tak 120 km manévroval. Podle severokorejské agentury test prověřil jednotlivé komponenty i řízení kluzáku: „Test opět potvrdil funkci řízení letu a stabilitu střely v aktivní fázi letu a vyhodnotila se při něm nová technika bočního pohybu uplatněná u vyneseného hypersonického kluzáku s hlavicí.“

Severní Korea odpálila raketu, zřejmě byla balistická

Svět

Test také potvrdil podle KCNA důvěru v systém předběžného naplnění palivem za zimních podmínek. Z tohoto vyjádření plyne, že nosná raketa je na kapalné pohonné hmoty, což jí zajišťuje větší tah a ovladatelnost, ale používá systém, kdy se nemusí palivem a okysličovadlem plnit až těsně před startem. Nádrže má plné dříve a lze ji s plnými nádržemi transportovat a hned odpálit.

Druhá severokorejská hypersonická střela

Podle experta Ankita Pandy z Nadace Carnegie pro mezinárodní mír, není vypuštěná střela stejná jako hypersonická střela Hwasong-8 testovaná loni v září. Střela, která byla představena loni v říjnu na obranném veletrhu v Pchjongjangu, má kónický tvar a trojúhelníkovité ovládací plochy. Podle Pandy však sdílí některé vybavení se starší střelou, raketa používá stejný systém uchování paliva v nádržích a zkrácený první stupeň z balistické rakety Hwasong-12, uvedl server NK News.

KLDR tvrdí, že testovala hypersonickou střelu

Svět

Hypersonická střela je střela pochybující se minimálně pětinásobně vyšší rychlostí, než je rychlost zvuku, která ale neletí po balistické křivce. Jakmile nosič, většinou upravená balistická raketa, dosáhne potřebné rychlosti, oddělí se od ní hlavice v podobě vztlakového tělesa, které pokračuje v letu k cíli blíž k zemi hypersonickou rychlostí. Její rychlost může být nižší než rychlost balistické rakety, je však nebezpečná, protože letí blíž k zem, tudíž ji radary odhalí mnohem později. Navíc je schopna provádět prudké manévry, což ještě komplikuje použití antiraket.

Muž v modré lesklé kombinéze na oficiální fotografii z KLDR vyvolal rozruch

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám