Hlavní obsah

KLDR odpálila balistickou raketu z ponorky

Soul

Severní Korea ve středu odpálila ze své ponorky ve Východním moři balistickou raketu, uvedla s odvoláním na jihokorejský spojený štáb agentura Jonhap. Zřejmě se jednalo o raketu typu Pukguksong. Rakety byla vypálena jen den poté, co KLDR oznámila, že zahájí jednání s USA o jaderném odzbrojení.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Jihokorejci sledují zprávy o odpálení severokorejské balistické rakety z ponorky

Článek

Raketa byla vypálena v 7:11 místního času. Uletěla 450 km a dosáhla výšky 910 km, což naznačuje, že při odpálení pod menším úhlem by doletěla mnohem dál.

Mluvčí japonské vlády Jošihide Suga uvedl, že raketa dopadla do japonské výlučné ekonomické zóny (EEZ). O případných škodách na lodích či letadlech v oblasti zatím nejsou žádné zprávy, dodal Suga. Podle agentury AP naposledy severokorejská střela EEZ zasáhla v listopadu 2017.

Balistickou raketu z ponorky odpálila Severní Korea naposled v srpnu 2016. Tehdy uletěla 500 km. Jihokorejské ministerstvo obrany se domnívá, že v Severní Koreji vyvinuté rakety Pukguksong 1 a Pukguksong 2 mají maximální dolet 1300 km.

Rakety vypalované z ponorek jsou považovány za velmi nebezpečné, protože se hůře detekují než střely odpalované z pozemních ramp a dají se odpálit blíž nepřátelskému pobřeží.

Nebezpečí je o to větší, že v červenci KLDR ukázala nově vyvíjené ponorky. Továrnu na jejich výrobu ve městě Sinpo tehdy navštívil severokorejský vůdce Kim Čong-un. Uvedl, že do výzbroje budou zařazeny brzo a že každá může nést tři balistické rakety. KLDR má podle vojenských analytiků 70 ponorek, mezi nimiž jsou i relativně velké ponorky o výtlaku 20000 tun. Žádná ale není na jaderný pohon.

Severní Korea dokončuje novou ponorku, unese tři balistické rakety

Svět

V úterý náměstkyně ministra zahraničí KLDR Čche Son-hui uvedla, že se Severní Korea a USA dohodly na obnovení rozhovorů o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. První pracovní schůzka se podle něj má uskutečnit v sobotu 5. října. Washington obnovení jednání potvrdil.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám