Hlavní obsah

Severní Korea dokončuje novou ponorku, unese tři balistické rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Nově vyráběná severokorejská ponorka vypadá, že je schopna nést tři balistické rakety, uvedlo ve středu jihokorejské ministerstvo obrany. Plavidlo má být připraveno k brzkému zařazení do služby, uvedlo ministerstvo.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v továrně na výrobu ponorek

Článek

Minulý týden severokorejská státní tisková agentura KCNA zveřejnila fotografii Kim Čong-una, který si šel prohlédnout novou ponorku. Právě on měl oznámit, že bude co nevidět zařazena do služby.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský předseda Kim Čon-un na návštěvě továrny na výrobu ponorek

Jihokorejské ministerstvo tvrdí, že neostré části jsou trubicemi pro vypouštění balistických raket. Ponorka má být také větší než stávající třídy Kore o výtlaku 2500 tun. „Severní Korea nespecifikovala, jestli je její nová ponorka o výtlaku 3000 tun, ale země naznačovala, že by mohla být blízko vyrobení takovéto ponorky,“ uvedl poslanec I Kje-hun.

Podle analýzy fotografií je patrné, že nová ponorka má některé podobné konstrukční prvky jako třída čínských dieselelektrických ponorek 033, což je čínská kopie sovětské třídy 633 (v kódu NATO Romeo) z padesátých let, která se v ČLR vyráběla do poloviny osmdesátých let. KLDR jich měla ve výzbroji asi dvacet. Ponorka Kore spuštěná na vodu v roce 2014 vycházela z třídy 033, uvedl americký expert Joseph H. Dempsey pro server Washington Examiner.

V letech 2015 a 2016 vypálila KLDR několik balistických střel z ponorek, aby ukázala, že její armáda má tuto schopnost. [celá zpráva]

Střela vypuštěná v srpnu 2016 ulétla 500 km. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám