Hlavní obsah

Kim se proháněl v sotva funkční ponorce a radil kapitánovi, jak ji řídit

– Pchjongjang

Severokorejský vůdce Kim Čong-un vykonal nedávno inspekci 167. námořní jednotky, přičemž se projel v sotva funkční ponorce třídy Romeo. Státní úřady zveřejnily fotografie Kima na zastaralém plavidle v pondělí. Vůdce také dal kapitánovi několik rad, jak se ponorka správně naviguje.

Foto: KCNA, Reuters

Vůdce Kim Čong-un naléhal, aby námořníci posilovali bojovou připravenost. Ponorka jim ale rezaví.

Článek

Severní Korea má dvě desítky ponorek třídy Romeo, které začali v padesátých letech vyrábět Sověti, ale záhy s tím přestali, protože zahájili výrobu ponorek s jaderným pohonem. Plány předali Číně, která jich pak vyrobila přes 80. Severní Koreji jich mezi lety 1973 a 1975 dodala sedm, zbylé si stavěli Severokorejci sami, a to až do poloviny 90. let.

Foto: KCNA, Reuters

Kim Čong-un se naloďuje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Všechny země včetně Sýrie a Bulharska už tyto ponorky vyřadily – kromě Severní Koreje. Stroje jsou moc hlučné a podle západních expertů jsou sotva schopné bojové akce. Přesto podle státních médií Kim v průběhu krátké plavby uděloval přísné příkazy, důstojníky podněcoval k bojové připravenosti a kapitána „učil, jak správně navigovat“.

Foto: KCNA, Reuters

Vůdce mimo jiné radil, jak se ponorka správně naviguje.

Severokorejská ponorka je vyzbrojena torpédy Yu-4 z 60. let minulého století s dosahem zhruba 6,5 kilometru. To je v porovnání s moderními plavidly zoufale málo. Americké ponorky na jaderný pohon třídy Los Angeles jsou vybaveny střelami Harpoon, s nimiž jsou schopny zasáhnout loď na vzdálenost 240 kilometrů.

Foto: KCNA, Reuters

Experti poukazují na to, že severokorejská ponorka je sotva schopna bojové akce.

Jak upozornil britský deník The Daily Telegraph, je zveřejnění fotografií Kima na plavidle v rozporu s dosavadní doktrínou utajování, která pro námořnictvo podtrhává důležitost maskování a ukrývání. List připomněl, že před deseti lety byl úkol prosazován s takovým důrazem, že byl rok 2004 oficiálně vyhlášen za Rok maskování.

Foto: KCNA, Reuters

Ponorka Severokorejcům koroduje.

Foto: Profimedia.cz

Ponorku USS Salt Lake City třídy Los Angeles vyřadilo americké námořnictvo v roce 2006. Pod hladinou byla schopna urazit 60 kilometrů za hodinu.

Foto: KCNA, Reuters

Kim na palubě

Foto: KCNA, Reuters

Vládce na inspekci ponorky

Ponorky třídy Romeo
Sovětský svaz ukončil jejich výrobu v roce 1961 a plány předal Číně.
Číňané pak plavidla stavěli pod označením typ 033. Ponorky pro 54člennou posádku užívaly Severní Korea, Egypt, Sýrie, Alžírsko a Bulharsko.
Ponorku o délce 76,6 metru a šírce 6,7 metru pohánějí dva dieselové motory a dva elektromotory roztáčející dvojici šroubů.
Výzbroj ponorek s ponorem 5,2 metru představuje osm 533mm torpédometů pro 14 torpéd či 28 námořních min.
Nejvyšší rychlost ponorek je 28 kilometrů v hodině na hladině a 24 kilometrů v hodině pod hladinou.
zdroj: Wikipedie

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Reklama

Výběr článků

Načítám