Hlavní obsah

Kim Čong-un vydírá svět, odpaluje jednu raketu za druhou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severní Korea vystřelila dvě rakety směrem k japonskému moři, napsala agentura TASS s odvoláním na jihokorejskou armádu. Zřejmě to byly dvě balistické rakety krátkého doletu. Od počátku letošního roku je to už šestý test.

Foto: ČTK/AP

Kim Čong-un sleduje s důstojníky test hypersonické střely

Článek

Velení jihokorejské armády uvedlo, že kolem osmé hodiny ráno místního času (kolem půlnoci SEČ) zaznamenalo odpálení dvou balistických raket z okolí města Hamhung. Rakety zřejmě dopadly mimo japonskou výlučnou ekonomickou zónu, píše TASS.

Naposledy Severní Korea vypálila dvě řízené střely do moře u svého východního pobřeží v úterý. Během první poloviny ledna provedla zkušební odpal balistických raket krátkého doletu, které byly umístěné na železničních vagónech. Při předchozích dvou testech tvrdila, že úspěšně otestovala hypersonické střely, které je těžší zachytit prostředky protiraketové obrany.

KLDR odpálila dvě střely s plochou dráhou letu

Svět

Vůdce Kim Čong-un stupňuje raketové testy ve snaze vyvinout tlak na amerického prezidenta Joea Bidena a přinutit ho k ekonomickým ústupkům v době, kdy špatným řízením zničené severokorejské hospodářství trpí sankcemi uvalenými na KLDR za její jaderné a raketové programy a koronavirovou krizí.

Severní Korea naposledy otestovala tolik zbraní během jediného měsíce v roce 2019 poté, co selhaly rozhovory mezi jejím vůdcem Kim Čong-unem a tehdejším americkým prezidentem Donaldem Trumpem, připomněla agentura AFP.

Severní Korea ukazuje svaly. Kim osobně dohlížel na test hypersonické střely

Svět

Minulý týden Severní Korea pohrozila obnovením testů atomových zbraní a největších mezikontinentálních balistických raket, které Kim Čong-un v roce 2018 pozastavil. Podle některých expertů by KLDR mohla dramaticky zesílit své zbrojní aktivity po únorových zimních olympijských hrách, které pořádá Čína, jež je pro Severní Koreu hlavním politickým spojencem a poskytovatelem hospodářské pomoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám