Hlavní obsah

KLDR odpálila dvě střely s plochou dráhou letu

Severní Korea v úterý odpálila dvě střely s plochou dráhou, které dopadly do moře u jejího východního pobřeží. Uvedla to agentura Johnap s odvoláním na zdroje z armády. Ta test nekomentovala, vyjadřuje se jen k testům balistických raket, které Pchjongjangu zakazují rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Foto: KCNA, Reuters

Test severokorejské taktické řízené střely provedený 17. ledna

Článek

„Potřebujeme provést detailní analýzu,“ uvedl k letos už pátému raketovému testu představitel jihokorejské armády pod podmínkou anonymity. „Chtěl bych však říci, že pokud by byly takové střely vypáleny na jih, naše detekční systémy a protivzdušná obrana by neměly problém jim čelit,“ dodal.

„Tyto střely jsou pomalejší než balistické, takže jsou považovány za menší hrozbu, ale dokážou zasáhnout cíle s vysokou přesností,“ uvedl jihokorejský vojenský expert I Sang-min.

Severní Korea naposledy testovala své střely s plochou dráhou letu loni v září. Uvedla, že otestovala „nový typ střely s plochou dráhou letu s dlouhým doletem“, a „označila ji za strategickou zbraň vysoké důležitosti“, což někteří interpretovali tak, že může nést i jadernou hlavici.

KLDR oznámila, že otestovala střelu s plochou dráhou letu s doletem 1500 km

Svět

KLDR může testovat nebalistické řízené střely, rezoluce Rady bezpečnosti zakazují jen testy balistických raket. KLDR letos oznámila, že 5. a 11. ledna testovala hypersonickou střelu, 15. ledna rakety vypálené z železničního vagonu a 17. ledna dvě taktické řízené střely, u nichž testovala přesnost zásahu. Zřejmě šlo o střely KN-24 schopné manévrování.

Severní Korea provedla už čtvrtý raketový test

Svět

Severní Korea stupňuje raketové testy v očividné snaze vyvinout tlak na vládu amerického prezidenta Joea Bidena a přinutit ji k ekonomickým ústupkům v době, kdy špatným řízením zničené severokorejské hospodářství trpí sankcemi uvalenými na KLDR za její jaderné a raketové programy a koronavirovou krizí.

Severní Korea ukazuje svaly. Kim osobně dohlížel na test hypersonické střely

Svět

Rozhovory zaměřené na odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova a ukončení severokorejských raketových balistických programů výměnou za uvolnění sankcí nepokročily od roku 2019, kdy summit vůdce KLDR Kim Čong-una a tehdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa v Hanoji skončil neúspěchem.

Minulý týden Severní Korea pohrozila obnovením testů atomových zbraní a mezikontinentálních balistických raket, které Kim Čong-un v roce 2018 pozastavil.

Podle některých expertů by KLDR mohla dramaticky zesílit své zbrojní aktivity po únorových zimních olympijských hrách, které pořádá Čína, jež je pro Severní Koreu hlavním politickým spojencem a poskytovatelem hospodářské pomoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám