Hlavní obsah

Kim Čong-un se Severokorejcům omluvil za těžkosti, ukázal novou mezikontinentální raketu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang
Aktualizováno

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se v projevu u příležitosti 75. výročí založení vládní Korejské strany práce omluvil občanům za těžkosti, jimž musí čelit v každodenním životě, a slíbil jim změny. Kim také během přehlídky představil novou mezikontinentální balistickou raketu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Severní Korea na vojenské přehlídce předvedla novou mezikontinentální balistickou raketuVideo: Reuters

 
Článek

„Budeme pokračovat v posilování armády určené k sebeobraně a odstrašení,” řekl Kim, který přehlídku zhlédl v obleku a kravatě a nikoli v tradičním formálním oděvu, tedy maoistickém saku se stojáčkem.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Agentura Kjódó upozornila, že se Kim Čong-un vůbec nezmínil o vztazích se Spojenými státy ani o neúspěšných jednáních o jaderném odzbrojení, které se loni dostaly do mrtvého bodu. V půlhodinovém projevu řekl, že po skončení pandemie doufá v budoucí spolupráci s Jižní Koreou, a dokonce se občanům omluvil za obtížné životní podmínky. Ty prý chce zlepšit pomocí „inovací a praktických změn”.

Kim dozírá na obnovu po povodních, přiznává hospodářské potíže

Svět

Výročí, které se připomíná řadou koncertů a festivalů, je v celém regionu pozorně sledováno. Pohlíží se na něj totiž jako na jednu z mála předvídatelných událostí, při které by vůdce Kim Čong-un mohl vyslat poselství domácímu i zahraničnímu publiku.

Kimovi úderníci šturmují na pomoc tajfunem zdevastovaným oblastem

Svět

Analytici předpovídali, že KLDR by mohla ukázat nové strategické zbraně, ale státní média nezveřejnila žádné snímky ani zprávy o přehlídce. Ta se navíc konala brzo ráno, což je velmi neobvyklé. Jihokorejští náčelníci štábů podle agentury Reuters uvedli, že si všimli známek, podle nichž se v hlavním městě Pchjongjangu konala přehlídka zahrnující rozsáhlé vojenské vybavení a personál. Žádné další podrobnosti neuvedli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Severní Korea slavila 75. výročí založení vládní Korejské strany práce mimo jiné vojenskou přehlídkouVideo: AP/Reuters

Představení nové zbraně

Severní Korea podle analytiků předvedla novou mezikontinentální balistickou raketu.

„Na zeditovaných záběrech odvysílaných státní televizí bylo zbraň vidět na transportéru s 11 koly na každé straně,” uvedla agentura Reuters a připomněla, že Severní Korea neprovedla test balistických střel déle než půl roku. Vůdce totalitního státu Kim Čong-un však na prosincovém stranickém zasedání slíbil, že země bude mít v blízké budoucnosti "novou strategickou zbraň".

Agentura AP připustila, že bezprostředně nebylo jasné, zda se skutečně konala přehlídka, anebo pouze nácvik přehlídky. Připomíná také, že severokorejská státní média předloni vysílala dvě vojenské přehlídky ze záznamu.

Kim zůstává u moci, ale systém v KLDR se mění, všímají si politici

Svět

„Jižní Korea a americké zpravodajské orgány pečlivě sledují vývoj, včetně možnosti, že to byla hlavní událost,“ uvedli jihokorejští velitelé v prohlášení.

„Bylo to poprvé, co se přehlídka konala v časných ranních hodinách,” řekl agentuře Reuters nejmenovaný vojenský zdroj. Očekávalo se, že se přehlídky zúčastní severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Kim se nečekaně omluvil Jižní Koreji za zastřelení úředníka: Mrzí mě, že jsem vás zklamal

Svět

Jihokorejští představitelé předpokládali, že Kim by mohl přehlídky využít jako ukázku síly před listopadovými prezidentskými volbami v USA, když ustrnuly rozhovory o jaderném odzbrojení.

Snímky z komerčních družic už týdny zachycovaly, jak tisíce severokorejských vojáků nacvičují pochod. Přehlídky mohla KLDR podle očekávání Jižní Koreje využít k tomu, aby předvedla nové mezikontinentální střely či nové střely určené pro ponorky.

Severní Korea má až 60 jaderných bomb i kompaktní nálože pro hlavice raket

Svět

Zahraniční diplomaté v Pchjongjangu byli často zváni na dřívější oslavy. Tentokrát ale ruské velvyslanectví na sociálních sítích uvedlo, že úřady všem diplomatům letos doporučily, aby se co nejvíce zdrželi cestování po městě, nepřibližovali se k místu konání akce a nepořizovali fotografie ani videa.

Čínský prezident chce rozvíjet vztahy s KLDR

Letošní oslavy se konají v době, kdy izolovaná Severní Korea zavedla přísná opatření proti šíření koronaviru. KLDR nehlásí žádné domácí případy infekce, což ale Jižní Korea a Spojené státy zpochybňují. Státní média uvedla, že omezení způsobila zpoždění v některých klíčových Kimových ekonomických a stavebních projektech, které už nepříznivě zasáhly mezinárodní sankce.

Psí mazlíčci jsou pro Kima projevem buržoazní dekadence, končí na talíři

Svět

„Působivé a veliké shromáždění během globální pandemie naznačuje, že severokorejské úřady se více zajímají o politické dějiny a morálku lidu než o prevenci před šířením covidu-19,“ uvedl Leif-Eric Easley, který vyučuje na univerzitě v Soulu.

Severní Korea vysílala v televizi vojenskou přehlídku naposledy v roce 2017, kdy předvedla mnoho velkých mezikontinentálních raket za vrcholícího napětí ve vztazích se Spojenými státy. Tyto rakety byly předvedeny i v únoru 2018, ale žádná mezinárodní média nesměla přehlídku sledovat. Krátce poté následovaly Kimovy schůzky s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, od té doby nebyly žádné velké rakety předvedeny.

Čínský prezident Si Ťin-pching v blahopřání Kimovi k výročí uvedl, že má v úmyslu "bránit, konsolidovat a rozvíjet" vztahy s KLDR.

Reklama

Výběr článků

Načítám