Hlavní obsah

Psí mazlíčci jsou pro Kima projevem buržoazní dekadence, končí na talíři

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severní Korea spustila tvrdé tažení proti psům v rolích domácích mazlíčků, označila je za projev kapitalistické dekadence, uvedl v minulých dnech jihokorejský list Čoson Ilbo. Podle jeho zdroje vydal severokorejský předseda Kim Čong-un zákaz chovat doma psy už v červenci. Psi budou zabaveni a část jich skončí v době nedostatku potravin v restauracích.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský předseda Kim Čong-un na zasedání politbyra Strany práce

Článek

Kim odsoudil chování psů jako „zkaženost ovlivněnou buržoazní ideologií“. „Úřady zjistily domácnosti se psy a donutily je odevzdat je, nebo je násilím zkonfiskovaly a utratily,“ sdělil listu jeho zdroj. Podle něj byli někteří psi dáni do státních zoo nebo prodány restauracím na maso.

Podle zdroje majitelé psů Kima za zády proklínají, ale nemají jak rozhodnutí změnit. Vlastnění domácích mazlíčků je tradičně považováno za západní dekadenci, ale od konání světového Festivalu mládeže a studenstva v roce 1989 se přístup měnil a pchjongjandské elity se se svými čtyřnohými mazlíčky na veřejnosti rády ukazovaly. Psí mazlíčci se dokonce objevovali i v televizi.

Fenka dalmatina přišla na psích jatkách v Číně o přední tlapky. Nakonec měla štěstí

Koktejl

Tažení je zvláštní tím, že zasáhlo elity, které Kima podporují, protože obyčejní Korejci jsou rádi, když si mohou vykrmit prase nebo chovat slepice.

Uskutečnilo se v době, kdy se hrozí neúroda. Vytrvalé deště na Korejském poloostrově způsobily na počátku srpna záplavy v Severní i Jižní Koreji.

Čínské město Šen-čen zakázalo kvůli koronaviru jíst psy a kočky

Koronavirus

„Prioritou je rychle dodat potřeby na spaní, každodenní jídlo, léky a další věci lidem, které zasáhly záplavy,” uvedl 7. srpna podle ČTK Kim při inspekci těžce zasažené provincie Hwanghe pukto na hranici s Jižní Korejí, která patří k oblastem, kde se pěstuje rýže. „Osud letošního zemědělství bude záležet na tom, jak ochráníme naši zemědělskou půdu a plodiny před záplavami,” uvedl stranický list Rodong Sinmun.

Psí maso je v zemi považováno za lahůdku, je dražší než vepřové a jí se v letním období, protože panuje přesvědčení, že za vlhkého vedra dodává energii a vytrvalost. Podává se rožněné, dušené nebo v pálivé polévce.

Reklama

Výběr článků

Načítám