Hlavní obsah

Kim Čong-un se bojí koronaviru a je v izolaci, tvrdí jihokorejský ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvodem, proč se severokorejský vůdce Kim Čong-un více než dva týdny neobjevil na veřejnosti, jsou možná jeho obavy z nákazy koronavirem. Prohlásil to jihokorejský ministr pro sjednocení Kim Jon-čchul. V posledních dnech se spekulovalo, že 36letý Kim prodělal operaci srdce a je ve vážném stavu. Některá média dokonce napsala, že je ve vegetativním stavu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

„Je pravda, že Kim Čong-un od svého nástupu k moci ještě nikdy nevynechal oslavy Kim Ir-senových narozenin, řada akcí spojených s těmito oslavami ale byla kvůli obavám z šíření koronaviru zrušena, včetně slavnostní hostiny,“ řekl ministr Kim Jon-čchul. Připomněl, že od poloviny ledna se už minimálně dvakrát stalo, že Kim nebyl téměř 20 dní po sobě vidět.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Přiznání, že se Kim skutečně ukrývá na nějakém odlehlém místě ze strachu před nemocí covid-19, „by však pokazilo tvrzení severokorejských státních médií, jak země krizi dokonale zvládá“, uvedl Chad O'Carroll z organizace Korea Risk Group monitorující dění v KLDR.

Osud Kim Čong-una není jasný, v KLDR propukla nákupní horečka

Svět

Severokorejská média téměř každý den informují o tom, jak vůdce odesílá dopisy a věnuje se dalším státnickým činnostem. Místo nynějšího Kimova pobytu ovšem známé není. Předpokládá se, že by mohl být v letovisku Wonsan, protože tam byl spatřen známý obrněný vlak, kterým vůdce zpravidla cestuje.

Jednou z možností, proč by Kim Čong-un setrvával v izolaci, je pandemie koronaviru. KLDR sice tvrdí, že v zemi nebyl zaznamenán jediný případ infekce, odborníci to ale zpochybňují vzhledem k tomu, že Severní Korea hraničí s Čínou a Jižní Koreou, které v předešlých měsících patřily k nejpostiženějším zemím.

Kim Čong-un je prý po operaci ve vážném stavu

Svět

Severokorejský diktátor se neobjevil na veřejnosti od 11. dubna. Nápadná byla především jeho nepřítomnost při oslavách narozenin jeho dědečka a zakladatele KLDR Kim Ir-sena 15. dubna, což je v zemi důležité výročí. Server Daily NK později napsal, že Kim se zotavuje z kardiovaskulárního zákroku, který prodělal 12. dubna. Jihokorejští představitelé nicméně v pondělí zopakovali, že v sousední zemi nezaznamenali žádné neobvyklé aktivity, jako například větší přesuny armády, které by vážný stav Kima pravděpodobně provázely.

Reklama

Výběr článků

Načítám