Hlavní obsah

Kim během tajné návštěvy v Číně mluvil o denuklearizaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína i Severní Korea v pondělí potvrdily návštěvu severokorejského vůdce Kim Čong-ila z minulého týdne. Byla to již druhá Kimova cesta do Číny za letošek. Podle prohlášení obou stran je ochoten usilovat o denuklearizaci.

Článek

Kim se ve městě Čchang-čchun setkal s čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem. [celá zpráva]

Podle čínské státní televize mu sdělil, že je odhodlán nadále usilovat o denuklearizaci Korejského poloostrova. Přitom je to právě jen jeho země, která vyvíjí zbrojní jaderný program, kvůli kterému udržuje komplikované vztahy se Spojenými státy a Jižní Koreou.

Kim také podle čínské televize vyjádřil naději, že brzy opět začnou šestistranná jednání o severokorejském jaderném programu. Ta ovšem v minulosti přerušily severokorejské zbrojní pokusy. Peking nyní naznačil, že bude iniciovat jejich pokračování.

Podle Jižní Koreje doprovázel při nynější návštěvě Číny severokorejského diktátora jeho nejmladší syn Kim Čong-un, který je označován za jeho pravděpodobného nástupce. Čína ani KLDR to nepotvrdily.

Na cestu se vydal tajně

Přestože byla Kimova návštěva v Číně opět utajována, kolona 35 vozidel na čínských silnicích a dálnicích pozornosti novinářů neunikla. [celá zpráva]

A všimla si jí v pondělí například i čínská internetová komunita, jejíž členové si stěžovali na mimořádné dopravní zácpy v městě Charbin. Ty způsobila mimořádná bezpečnostní opatření související s Kimovou automobilovou kolonou.

Kim zemi už zřejmě opustil. Je praxí, že o jeho návštěvách jsou podávány zprávy až po jejich skončení.

Reklama

Výběr článků

Načítám