Hlavní obsah

Kim se v opancéřovaném vlaku vydal znovu do Číny

Novinky, rei
Soul
Aktualizováno

Severokorejský vůdce Kim Čong-il se ve svém zvláštním opancéřovaném vlaku vydal na další návštěvu Číny. Uvedla to Jižní Korea, načež informaci potvrdila agentura AP. Podle zpráv Kima doprovází jeho nejmladší syn a možný nástupce Kim Čong-un.

Článek

„Bylo zaznamenáno, že předseda Kim se ve čtvrtek brzy ráno vydal do Číny,“ uvedla jihokorejská agentura Jonhap s tím, že cíl a záměr cesty není znám. Jedním z důvodů mohou být obchodní jednání. KLDR je silně závislá na potravinové pomoci, přičemž Čína je hlavním podporovatelem pchjongjangského režimu.

Je-li s Kimem skutečně jeho syn, mohlo by severokorejskému předákovi jít též o zajištění hladkého předání moci. Před dvěma lety Kima postihla mrtvice a od té doby se spekuluje o jeho zdravotním stavu a nástupnictví. Média uvádějí, že se v KLDR chystá velký sjezd, který má tuto otázku řešit.

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-il

Návštěvu Kima potvrdili agentuře AP čínští učitelé, jejichž školy Kim navštívil.

Je to už druhá letošní návštěva Číny ze strany muže, který cestuje zřídka. Naposledy Kim navštívil sousedy v květnu a v zemi pobyl pět dní. Pchjongjang a Peking obyčejně o návštěvě referují, až po jejím skončení.

Americký exprezident v Pchjongjangu

Mezitím v Pchjongjangu od středy pobývá bývalý americký prezident Jimmy Carter. Do KLDR se vydal osobně intervenovat za propuštění Američana Aijalona Mahliho Gomese, který byl odsouzen k osmi letům nucených prací za údajné ilegální překročení hranic.

Reklama

Výběr článků

Načítám