Hlavní obsah

Kanada evakuuje ambasádu v Kábulu, pak ji zavře

Kábul

Kanada vyšle do afghánského hlavního města Kábulu speciální jednotky, jejichž úkolem bude asistovat při evakuaci zaměstnanců kanadské ambasády před jejím uzavřením. Napsala to agentura AP.

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Tálibánu na vyzbrojeném vozidle humvee

Článek

Americké ministerstvo zahraniční ve čtvrtek oznámilo, že s ohledem na bezpečnostní situaci v Afghánistánu v nadcházejících dnech zahájí částečnou evakuaci své ambasády. Za tímto účelem na kábulské letiště Spojené státy vyšlou dodatečných 3000 vojáků. Washington zároveň ujistil, že americká ambasáda v Afghánistánu zůstane otevřená a bude nadále poskytovat konzulární služby.

Na minimum budou také omezeny počty pracovníků na britském velvyslanectví v Kábulu, které se navíc přemístí do bezpečnější lokality, oznámil ve čtvrtek Londýn.

USA a Británie posílají do Kábulu vojáky, aby pomohli s evakuací ambasád

Blízký a Střední východ

Rozhodnutí evakuovat zaměstnance ambasád přichází ve chvíli, kdy islamistické hnutí Tálibán rychle dobývá většinu země, k čemuž dochází necelé tři týdny před plánovaným ukončením americké vojenské mise v Afghánistánu. Ve čtvrtek se radikálové mimo jiné zmocnili afghánského druhého největšího města Kandaháru, kde Tálibán vznikl.

Reklama

Výběr článků

Načítám