Hlavní obsah

Kanada evakuuje ambasádu v Kábulu, pak ji zavře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Kanada vyšle do afghánského hlavního města Kábulu speciální jednotky, jejichž úkolem bude asistovat při evakuaci zaměstnanců kanadské ambasády před jejím uzavřením. Napsala to agentura AP.

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Tálibánu na vyzbrojeném vozidle humvee

Článek

Americké ministerstvo zahraniční ve čtvrtek oznámilo, že s ohledem na bezpečnostní situaci v Afghánistánu v nadcházejících dnech zahájí částečnou evakuaci své ambasády. Za tímto účelem na kábulské letiště Spojené státy vyšlou dodatečných 3000 vojáků. Washington zároveň ujistil, že americká ambasáda v Afghánistánu zůstane otevřená a bude nadále poskytovat konzulární služby.

Na minimum budou také omezeny počty pracovníků na britském velvyslanectví v Kábulu, které se navíc přemístí do bezpečnější lokality, oznámil ve čtvrtek Londýn.

USA a Británie posílají do Kábulu vojáky, aby pomohli s evakuací ambasád

Blízký a Střední východ

Rozhodnutí evakuovat zaměstnance ambasád přichází ve chvíli, kdy islamistické hnutí Tálibán rychle dobývá většinu země, k čemuž dochází necelé tři týdny před plánovaným ukončením americké vojenské mise v Afghánistánu. Ve čtvrtek se radikálové mimo jiné zmocnili afghánského druhého největšího města Kandaháru, kde Tálibán vznikl.

Reklama

Výběr článků

Načítám