Hlavní obsah

Kadyrov: Za Putina bych položil život, Čečensku přinesl mír

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov je prý odhodlán položit život za svého mentora Vladimira Putina, který má podle něj v čele ruského státu hlavní zásluhu na míru a stabilitě Čečenska. Kadyrov to v úterý napsal na sociálních sítích v reakci na vyznamenání Řádem cti, jež mu v pondělí prezident Putin propůjčil.

Foto: Profimedia.cz

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov na archivním snímku s prezidentem Vladimirem Putinem

Článek

"Jen jeho moudrá politika, jeho pomoc a podpora umožnily dosáhnout (v Čečensku) pevného míru, postavit republiku na nohy, vzkřísit její ekonomiku, kulturu a duchovnost," uvedl čečenský vůdce.

"Dát život za takového člověka, to je ten nejlehčí úkol. Ujišťuji, že splním jakýkoli příkaz, vyřeším pro něj jakkoli těžký úkol, ať mě to stojí cokoli. Sloužím Rusku, sloužím lidu!" napsal 38letý Kadyrov.

Šéf severokavkazské republiky, rozvrácené dvěma ničivými separatistickými válkami v 90. letech, dostal od Putina vyznamenání jen pár dní poté, co se veřejně zastal jednoho z mužů podezřelých z podílu na vraždě opozičního politika Borise Němcova.

V opozičních médiích se objevily spekulace, že za Němcovovou vraždou stojí právě Putin s Kadyrovem. Vyznamenání prý mohlo být pro čečenského prezidenta odměnou.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov ale podobné interpretace odmítá. O vyznamenání Kadyrova prý bylo rozhodnuto mnohem dřív, než Němcov rukou vraha nedaleko moskevského Kremlu zemřel.

Zaur Dadajev, jehož Kadyrov označil za statečného muže a hluboce věřícího muslima, se údajně k vraždě doznal. [celá zpráva] Podle vyšetřovatelů ale šlo o osobní mstu, na širší spiknutí prý důkazy neukazují.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám