Hlavní obsah

Jižní Afriku trápí nová mutace koronaviru. Je nakažlivější

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Velká Británie není jedinou zemí, kde se koncem roku objevila nakažlivější mutace koronaviru. Další je Jihoafrická republika, kde se šíří odlišná varianta než v Británii, která je však také nakažlivější a v některých oblastech se stala už převažující, uvedly list The Guardian a stanice BBC. JAR je první africkou zemí s více než milionem potvrzených případů nákazy.

Článek

V neděli dosáhl počet potvrzených případů v JAR 1 004 413. V zemi se zhruba 55 miliony obyvatel od středy denně přibývá přes 14 000 nakažených. Nemocnice a zdravotnická střediska čelí náporu nakažených.

Přispělo k tomu rozšíření nové mutace koronaviru označované jako 501.V2. Poprvé ji zjistili jihoafričtí odborníci v provincii Východní Kapsko a informovali  o ní 18. prosince. Z Východního Kapska se rychle rozšířila do dalších oblastí JAR.

Velká Británie kvůli rychlému šíření této mutace, která je nakažlivější a v některých oblastech JAR už převažuje, zakázala od 24. prosince vstup lidem, kteří v posledních deseti dnech v zemi byli nebo jí projížděli. Zákaz se netýká Britů a Irů, kteří ale musejí do karantény.

Koronavirus sice mutuje, účinnost vakcíny to neovlivní, uklidňují experti

Koronavirus

Jihoafrická mutace se už objevila minulé úterý u několika nakažených v Anglii, kteří se dostali do kontaktu s navrátilci z Jižní Afriky.

Změna v kódu s-proteinu

Jihoafrická i britská mutace označovaná VOC-2021/01 se vyvinuly nezávisle, mají však jeden společný prvek. Tím je změna genetického kódu N501Y v oblasti, která popisuje s-glykoprotein. Ten zjednodušeně řečeno tvoří charakteristický hrot, jímž virus napadá hostitelskou buňku.

Brity vyděsila další, ještě nakažlivější mutace koronaviru dovlečená z JAR

Koronavirus

Obě mutace se však od sebe zároveň liší. Jihoafrická varianta má navíc změny na pozicích E484K a 417N, které se u britské nevyskytují. Zato nemá vypuštěnou část 69-70del.

Existence britské mutace byla oznámena 14. prosince a její výskyt se podařilo vystopovat v Kentu až do 20. září.

Britští vědci volají po celonárodním lockdownu kvůli zmutovanému koronaviru

Evropa

Jihoafrický Národní institut pro přenosné nemoci (NICD) na Štědrý den zveřejnil prohlášení ministra zdravotnictví Zweliniho Mkhizeho, že jihoafrická mutace není nebezpečnější než britská a průběh nemoci u ní není vážnější a není ani smrtelnější.

Vědci varují před unáhlenými závěry ohledně zmutovaného koronaviru

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám