Hlavní obsah

Brity vyděsila další, ještě nakažlivější mutace koronaviru dovlečená z JAR

– Londýn

Ve Velké Británii se objevily dva případy další mutace koronaviru, oznámil tamější ministr kultury Matt Hancock. Nová varianta koronaviru, známá jako 501Y.V2, je ještě nakažlivější než ta, která má na svědomí explozi nákazy v Londýně a také na východě a jihovýchodě Británie, píše server deníku Daily Mail. Do země se tato mutace dostala z Jihoafrické republiky (JAR), oba pacienti tam nedávno cestovali.

Foto: Frank Molter, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

V současné době  fungují mezi Londýnem a Kapským Městem čtyři spoje týdně, další čtyři linky létají z Johannesburgu. Od začátku listopadu se mohlo z Jihoafrické republiky uskutečnit na 50 letů a do země se tak dostaly tisíce lidí. Velká Británie proto omezuje cesty do JAR a všichni, kdo byli v posledních 14 dnech v této zemi nebo přišli do kontaktu s někým, kdo tam byl, musí okamžitě do karantény.

Vakcínu proti nové mutaci zvládneme připravit do šesti týdnů, řekl šéf BioNTechu

Koronavirus

Nová varianta se šíří rychleji než ta původní, tvrdí Hancock. Je to podle něj „velmi znepokojující“.

Oba nakažení mezi sebou nemají žádnou souvislost. Jeden infikovaný je z Londýna a druhý ze severozápadní Anglie. Že navštívili Jižní Afriku, se zjistilo teprve v úterý. Jejich nákaza byla odhalena náhodně při rutinním testování. Hygienici mají za to, že oba infikovaní se nakazili od jiného nositele viru a tedy že v Británii je nyní už hodně lidí s novou mutací koronaviru.

Vídeňští bruslaři jako psi: jejich rozestupy bude hlídat povinný alarm na krku

Koronavirus

Nová mutace koronaviru je další velkou ranou pro Brity, kteří doufali, že se v brzké době vrátí k normálnímu životu.

Švýcarsko pátrá po tisícovkách turistů z Velké Británie

Koronavirus

Británie za posledních 24 hodin zaznamenala dalších 39 237 nových potvrzených případů nákazy koronavirem. Za poslední týden stoupl počet případů o 57 procent. V zemi s 66 miliony obyvatel zemřelo v souvislosti s koronavirem 744 osob, což je o 22 procent více než minulý týden a je to druhý nejvyšší počet úmrtí od 29. dubna.

Prudce stoupá také počet hospitalizovaných, za poslední dobu v průměru o 1909 nových pacientů denně. V britských nemocnicích aktuálně leží 18 943 pacientů s covidem, taktéž nejvíce od dubna.

Britové začali v reakci na zavření hranic vykupovat supermarkety, tvoří se fronty

Ekonomika

Třetí stupeň v britském systému již nestačí na zpomalení šíření nákazy a část země, zejména východ a jihovýchod Anglie, se od 26. prosince přesunou do nejpřísnějšího čtvrtého stupně. Zpřísnění je podle ministra nezbytné, týká se regionů Sussex, Oxfordshire, Suffolk, Norfolk a Cambridgeshire.

Bristol, Gloucestershire, Somerset, Swindon, Isle of Wight, New Forest a Northamptonshire půjdou z úrovně 2 na úroveň 3, stejně jako Cheshire a Warrington. A Cornwall a Herefordshire vstoupí na úroveň 2, což znamená, že žádná část Anglie nebude na nejnižší úrovni 1.

Vědci varují před unáhlenými závěry ohledně zmutovaného koronaviru

Koronavirus

V Británii také pokračuje očkování, mezi prvními se dostalo na pracovníky a obyvatele pečovatelských domů. Všichni pracovníci v pečovatelských domech v Anglii budou dvakrát týdně podstupovat rychlotest, navíc k týdenním PCR testům, které se již provádějí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám