Hlavní obsah

Ještě není vyhráno. WHO varuje před ukvapeným rozvolňováním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala před rozsáhlým a předčasným rušením proticovidových opatření. Domněnka, že už jsou očkováním všichni chráněni a že je proto opět možný úplný návrat k normálu, je nebezpečná pro Evropu i pro další regiony, varoval ve středu v Ženevě krizový manažer WHO Mike Ryan.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Nyní je na místě největší opatrnost," řekl Ryan na tiskové konferenci. Přitom neadresoval přímá doporučení nebo kritiku Británii, jejíž premiér Boris Johnson v pondělí i přes narůstající počet nakažených potvrdil, že se od 19. července v Anglii zruší zbývající koronavirová omezení. Obyvatelé se tak například budou moci rozhodnout, zda budou na veřejnosti nosit roušky a dodržovat rozestupy.

Dvě kalifornské varianty koronaviru epsilon se dokážou vyhnout části protilátek

Amerika

"Když se otevře, přenosů přibude," varoval Ryan. Upozornil také, že ještě nejsou všichni lidé naočkovaní proti covidu-19 a navíc není jasné, nakolik vakcíny chrání proti šíření infekce. Vlády by nyní neměly ukvapeně dávat v sázku pokrok v boji proti pandemii, zdůraznil Ryan.

"V dostihu s očkovacími látkami mají nyní náskok virové varianty," varoval ve středu šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Opět přitom podle agentury DPA obvinil bohaté země, že výrazně nedostatečným zásobením chudších zemi vakcínami umožnily šíření a také vznik nakažlivějších variant.

Řecko zpřísňuje. Omezení se dotknou restaurací, na hranicích se tvoří fronty

Koronavirus

Anketa

Jste pro další rozvolňování i přes rostoucí počet nových případů?
Ano
41,7 %
Ne
58,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1147 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám