Hlavní obsah

Jednoho z vůdců hongkongských protestů zbili kladivy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Vůdce jedné z demokratických skupin v Hongkongu Jimmi Sham skončil v nemocnici poté, co byl ve středu napaden skupinou pěti mužů ozbrojených kladivy, uvedla stanice BBC. Po útoku zůstal ležet na ulici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočníci brutálně zbili vůdce protestů v HongkonguVideo: TANYA CHAN, Reuters

 
Článek

Sham stojí v čele Fronty za občanská lidská práva (CHRF). Napaden byl krátce poté, co byla správkyně města Carrie Lamová vypískána a nemohla dokončit svůj projev. Podle CHRF byl ve čtvrti Ming Kok na poloostrově Kowloon napaden skupinou pěti mužů ozbrojených kladivy. Ti ho srazili na zem a způsobili mu zranění hlavy.

Spojené státy vyjádřily podporu Hongkongu, Peking zuří

Amerika

Sham, který byl při vědomí, byl převezen do nemocnice. Je ve stabilizovaném stavu. Svým příznivcům vzkázal, že „zůstává oddán ideálu nenásilí“. Poděkoval také policii, že mu rychle přišla pomoci, a vyzval ji, aby zjistila, kdo stojí za útokem. Sham byl už jednou napaden.

Foto: Apple Daily, ČTK/AP

Hongkongský aktivista Jimmy Sham je převážen do nemocnice.

Hongkongské protesty se v posledních týdnech vyostřily a často je provází ničení obchodů nebo stanic metra, přičemž policie použila k rozehnání protestů nejen slzný plyn a obušky nebo střelbu gumovými projektily, ale také vodní děla a dokonce i ostrou munici.

Lidé v Hongkongu vyšli opět do ulic, policista postřelil čtrnáctiletého chlapce

Svět

CHRF připisuje útok zastáncům pevninské Číny, kteří napadali i jiné aktivisty bojující za větší demokracii v Hongkongu. „Není těžké spojit tento útok s šířícím se politickým terorem.“

Sham, který je většinou spojován s bojem za práva sexuálních menšin, se od propuknutí protestů v červnu podílel na uspořádání několika velkých protestních pochodů. Další by se měl uskutečnit v neděli.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Krev na místě, kde byl napaden hongkongský aktivista Jimmi Sham

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám