Hlavní obsah

Spojené státy vyjádřily podporu Hongkongu, Peking zuří

Aktualizováno

Americká Sněmovna reprezentantů schválila tři zákony, jimiž podpořila demonstranty v Hongkongu, kteří ve velkoměstě bojují za posílení demokracie. Přijatá opatření se nelíbí Pekingu, který vyzval Washington, aby se nevměšoval do záležitostí Číny.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Protestující s americkou vlajkou před sídlem hongkongské vlády.

Článek

Jeden z návrhů zákona přijatých dolní komorou amerického Kongresu odsuzuje kroky Číny při řešení situace v Hongkongu. Demonstranti zde už několik měsíců protestují proti plíživému omezování svobod ze strany Pekingu a dožadují se demokratických reforem.

Druhé opatření požaduje každoroční vyhodnocení míry, s jakou Peking autonomii finančního velkoměsta omezuje. Třetí má zajistit, aby se americké zbraně neobjevily v rukou hongkongské policie, která se dostává s protestujícími do násilných střetů.

Drsná slova čínského prezidenta: Těla separatistů budou rozdrcena a kosti rozemlety na prach

Svět

Čínské ministerstvo zahraničí ve středu uvedlo, že Peking se proti novým zákonům zásadně staví, a pokud vstoupí v platnost, poškodí to vztahy obou zemí. Lítost nad opatřeními Washingtonu vyjádřilo také Čínou dosazené vedení Hongkongu.

Správkyni města Carrie Lamovou, která je nejméně populární vůdkyní města od jeho převedení z britské pod čínskou správu v roce 1997, donutili skandující prodemokratičtí zákonodárci přerušit a posléze ukončit projev v hongkongském parlamentu. Správkyně avizovala, že jeho tématy budou hlavně pozemky a bydlení.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Opoziční poslanci v Hongkongu donutili přerušit projev správkyni města Carri Lamovou.

Zástupci opozice v rukou drželi fotky mávající Lamové, jejíž ruce dobarvili červenou barvou znázorňující krev. Další měli na obličeji nasazené masky s fotografií čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

V Hongkongu pálí dresy basketbalové hvězdy

Rozdílné pohledy na dění v Hongkongu se řeší nejen na politické scéně. Čínu nedávno pohoršil tweet generálního manažera Houston Rockets Daryla Moreyho, který na sociální síti podpořil protivládní demonstrace v Hongkongu.

Vyjádření rozčílilo sponzory, média i představitele basketbalu v zemi, která do NBA investuje miliardy. Zámořská liga je v Číně velmi populární od doby, kdy právě Houston Rockets angažovali v roce 2002 hvězdného pivota Jao Minga, současného prezidenta Čínské basketbalové federace.

Morey později příspěvek smazal a Číně i čínským fanouškům se omluvil.

Basketbalová hvězda LeBron James se nechal slyšet, že měl Morey špatné informace a že nedomyslel následky svého tweetu. Kvůli tomu nyní čelí nevraživosti ze strany protestujících v Hongkongu, uvedla agentura DPA s tím, že lidé pálí jeho dresy.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Protestující v Hongkongu s obrázkem LeBrona Jamese

Reklama

Výběr článků

Načítám