Hlavní obsah

Lidé v Hongkongu vyšli opět do ulic, policista postřelil čtrnáctiletého chlapce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Tisíce lidí vyrazily v pátek protestovat do ulic Hongkongu na neplánovanou demonstraci proti tomu, že účastníci protestů nesmějí mít na obličejích masky. Při protestech byl v pátek postřelen do nohy ostrým nábojem 14letý hoch, uvedl list South China Morning Post. Ve vážném stavu skončil v nemocnici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policista v civilu střílel v davu protestujícíchVideo: AP

 
Článek

Policie čínskému listu potvrdila, že jeden příslušník střílel ostrou municí. „Vypálil jednu ránu, když byl jeho život vážně ohrožen poté, co byl napaden velkou skupinou demonstrantů,” uvedl policejní sbor, aniž by zmínil, že byl někdo zasažen.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Novináři a záchranáři utíkají v Hongkongu před slzným plynem.

V pátek propukly protesty spontánně poté, co správkyně města Carrie Lamová obnovila platnost zákona z koloniální éry zakazující zakrývání tváří při protestech. Lamová to zdůvodnila tím, že násilí během mnoha týdnů protestů „destruuje město“ a že nechce dopustil, aby se situace „dále zhoršovala“. Zákon zakazuje při demonstracích a pochodech zakrývat si jakkoli tvář, nesmí být ani pomalovaná.

Mnozí si přitom zakrývají tvář nejen kvůli tomu, aby nebylo možné odhalit jejich totožnost a neměli problémy v zaměstnání nebo doma, ale také proto, aby se chránili před slzným plynem.

Demonstranti v Hongkongu si nesmí zahalovat tvář, rozhodla správkyně

Svět

Mnozí byli tak pobouřeni, že odešli z práce dřív. Někteří lidé začali stavět barikády, pálit čínské vlajky a ničit zastávky metra i obchody. Policie odpověděla na protesty slzným plynem. Dopravní podnik MTR sdělil stanici BBC, že přerušil provoz všech vlaků kvůli vandalismu a napadení svých zaměstnanců.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Demonstranti pálí v Hongkongu u stanice metra Causeway Bay krabice.

Zákon půjde jen obtížně vymoci, přesto se ho prodemokratická poslankyně Claida Moová obává: „To je Rubikon. Bojím se, že by to mohl být jen začátek, Více drakonických zákazů ve jménu práva může číhat za rohem“.

Policie v Hongkongu postřelila demonstranta, je v kritickém stavu

Svět

Střety v Hongkongu se v posledním týdnu vyostřily. V úterý se konaly protesty v den, kdy si připomínala Čínská lidová republika 70 let od svého založení. Policista ten den vypálil několik ran na 18letého studenta. Jedním ostrým nábojem ho zasáhl do hrudi. Mladík, který byl v kritickém stavu, byl obviněn z napadení muže zákona. Už o víkendu byla gumovým projektilem vypáleným zblízka zasažena do očí indonéská novinářka navzdory tomu, že byla jasně označena na helmě i vestě slovem tisk. Na jedno oko oslepla.

Ostrá munice byla jednou použita už dříve, ale tehdy byla jen vypálena do vzduchu.

Postřeleného hongkongského studenta obvinili z napadení policisty

Svět
Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Demonstrant v Hongkongu v masce

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Hořící čínská vlajka

Reklama

Výběr článků

Načítám