Hlavní obsah

Je čas změnit v Sýrii taktiku, zní z Bílého domu

– Washington
Novinky, rei

Dohodnuté příměří v Sýrii je porušováno, svět by si to měl přiznat a pokusit se změnit přístup, aby zastavil násilnosti. Ve čtvrtek to podle agentury AP prohlásil mluvčí amerického prezidenta Baracka Obamy.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí Bílého domu Jay Carney

Článek

„Jestliže bude zatvrzelost režimu pokračovat, bude si muset mezinárodní společenství přiznat porážku. Je to jasné a my nebudeme popírat, že dosavadní plán nebyl úspěšný,“ řekl mluvčí Bílého domu Jay Carney.

Jeho výrok je dosud nejsilnějším ukazatelem nedůvěry americké vlády v úspěch mírového plánu předloženého minulý měsíc vyslancem OSN pro Sýrii Kofim Annanem.

Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) tento týden informovala, že syrská armáda v provincii Idlíb zabila v době, kdy se vyjednávalo příměří, 95 civilistů. Vládu Bašára Asada obvinila z válečných zločinů. [celá zpráva]

O vojenském zásahu neuvažují

Násilí v Sýrii trvá od loňského března a podle OSN si vyžádalo nejméně 9 000 obětí, povstalci ale uvádějí mnohem vyšší počet. Opozice poukazuje na svévolné zabíjení civilistů v syrských městech, vláda viní z násilností teroristy podporované zvenčí. Zprávy o zabitých jsou na „denním pořádku“.

Foto: Khaled al- Hariri , Reuters

Rozstřílené syrské město Homs

Mluvčí Bílého domu Carney tvrdí, že je čas, aby se USA a další země pokusily o nový tlak na Asada. Washington mimo jiné navrhuje nové jednání Rady bezpečnosti OSN a další opatření, která Carney nespecifikoval.

Ministryně zahraničí Hillary Clintonová usiluje o zbrojní embargo OSN vůči Sýrii a zákaz cestování jejích nejvyšších představitelů do zahraničí. To bude ale téměř jistě vetovat v radě Rusko, poznamenala agentura AP a dodala, že americká vláda vojenskou intervenci v Sýrii nezvažuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám