Hlavní obsah

Sýrie páchala válečné zločiny v době jednání o příměří, tvrdí ochránci práv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Syrská armáda v provincii Idlíb zabila v době, kdy se vyjednávalo příměří, 95 civilistů. Uvádí to zpráva organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) Válečné zločiny byly spáchány v době vyjednávání mírového plánu Kofiho Annana se syrským režimem prezidenta Bašára Asada.

Foto: Reuters

Demonstrace proti režimu prezidenta Bašára Asada v syrském Idlíbu

Článek

Ofenziva v Idlíbu, o níž hovoří zpráva HRW, spadá do období od 22. března a 6. dubna. Příměří bylo uzavřeno 12. dubna.

"Zatímco diplomaté vyjednávali detaily Annanova plánu, útočily syrské vrtulníky a tanky na města. Kamkoli jsme šli, viděli jsme vypálené a zničené domy, obchody a auta. Mluvili jsme s lidmi, jimž zabili příbuzné. Dělalo to dojem, že armáda chce využít posledních chvil před příměřím a způsobit co největší škody," sdělila ředitelka programu HRW pro naléhavé případy Anna Neistatová.

Doloženo je prý 95 civilních obětí. Vojáci domy vypalovali záměrně a nerozlišovali mezi bojovníky a civilisty.

"Zatkli desítky lidí, z nichž dvě třetiny jsou stále ve vazbě. Ti lidé byli mučeni navzdory tomu, že Asad sliboval propuštění vězňů," uvádí zpráva.

Hovoří se v ní také o hromadných vraždách, zabíjení civilistů a ničení majetku civilistů, což je označeno za válečné zločiny.

V Sýrii se bojuje od loňského března. Podle opozice při nepokojích zahynulo na 11 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám