Hlavní obsah

Japonský generál: V Pearl Harboru jsme se jen bránili

Právo, Novinky, Vladimír Plesník
TOKIO

Generál Tošio Tamogami (60), který byl až do minulého pondělí velitelem japonského vojenského letectva, rozpoutal politický skandál. V eseji, který vyhrál v soutěži Pravda o nejmladších dějinách, obhajoval názor, že Japonsko za druhé světové války nevystupovalo jako agresor, protože se bránilo.

Článek

"Americký prezident Franklin D. Roosevelt vyprovokoval císaře k útoku na Pearl Harbor,“ zdůraznil.

Podobné odůvodnění nebývá mezi japonskou nacionalistickou pravicí ojedinělé. Ta má za to, že ve třicátých letech se Tokio stávalo koloniální mocností, stejnou jako západní země, a okupacemi de facto chránilo asijské státy. Útok je také obhajován s tím, že USA uvalily embargo na dodávky ropy a strategických surovin do Japonska.

"Man-čou kuo (Japonskem zřízený loutkový stát na severovýchodě Číny, v jehož čele stal poslední čínská císař Pchu-I) a Korea se osvědčily jako hráz proti komunismu“, podotkl generál v textu.

Po pádu Francie ovládlo Japonsko velkou část jihovýchodní Asie. USA původní embargo na dodávky ropy a strategických kovů ještě rozšířilo a zmrazilo vklady v amerických bankách.

Odvolaný generál přirovnal Japonsko ke KLDR

Tasó Aso, který je pouhých sedm týdnů v křesle premiéra, generála ihned odvolal a propustil z armády.

"Moje vlast se neliší od Severní Koreje, nevládne tu svoboda slova,“ postěžoval si Tamogami.

Ministr obrany Jasukacu Hamada po něm žádá, aby se zřekl odstupného. Nejde o pakatel, ale o 60 miliónů jenů (11, 8 mil. korun).

Sporné pozadí soutěže

Soutěž vypsal a sponzoroval vlastník řetězce hotelů a realitních kanceláří APA.. Porota, která znala totožnost vítěze, mu přiřkla tři milióny jenů ( 588 tisíc korun). List The Japan Times naznačil, že v pozadí rozhodnutí stál šéf APA Tošio Motoja, jenž byl stoupencem premiéra z let 2006 a 2007 Šinza Abeho.

Tamogami a Motoja se znají léta a generál mimo jiné pozval podnikatele k letu bojovým letounem.

Japonsko po 2. světové válce neprovedlo sebereflexi

Podobné názory nejsou nijak cizí nacionalistickému křídlu vládní Liberálnědemokratické strany (LDP), nikdo je dosud tak nahlas nevyjádřil.

Japonská společnost na rozdíl od německé neprodělal proces podobný denacifikaci. Japonsko se dlouho odmítalo omluvit porobeným národům a odškodnit ženy z okupovaných území, které musely sloužit v nevěstincích pro japonské vojáky.

Opakovaně se objevují názory, že japonská armáda bojovala čestně, protože útočila jen na vojenské cíle, zatímco Američané bombardovali civilní města. Masakr v čínském Nankingu, kde japonská soldateska vyvraždila asi 300 000 civilistů, však Japonci často pomíjejí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám