Hlavní obsah

Japonsko postihlo zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Východní Japonsko zasáhlo v pondělí zemětřesení středně silné zemětřesní. Budovy se kývaly i v Tokiu. Varování před vlnou tsunami japonský meteorologický ústav nevydal. Žádné materiální škody ani zranění ale zatím nejsou hlášeny.

Foto: Yuriko Nakao, Reuters

Japonský seismolog ukazuje záznam seismografu se zemětřesením.

Článek

Zemětřesení bylo zaznamenáno v 16:23 místního času (08:23 SEČ). Jeho epicentrum se nacházelo v prefektuře Točigi asi 120 kilometrů od Tokia. Otřesy vycházely z hloubky deseti kilometrů.

Podle japonského meteorologického úřadu mělo sílu 6,2 stupně Richterovy škály, podle amerického geologického úřadu 5,7 stupně. O jedenáct minut později přišly následné otřesy o síle 4,6 stupně, uvedla CNN.

Firma TEPCO, která v severovýchodním Japonsku provozuje jadernou elektrárnu Fukušima, uvedla, že otřesy nijak nenarušily činnost tohoto zařízení, jež bylo vážně poškozeno mohutným zemětřesením a tsunami 11. března 2011. Tehdy připravil živel v Japonsku o život téměř 19 000 lidí a způsobil největší nukleární neštěstí ve světě od jaderné havárie v ukrajinském Černobylu v roce 1986.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám