Hlavní obsah

V Japonsku prudce přibývá nakažených. Přeplněná nemocnice nepřijala ani rodičku, dítě zemřelo

Tokio

Dva týdny po skončení olympiády a krátce před zahájením paralympiády čelí Japonsko nebývalé vlně nakažených covidem-19. Ve čtvrtek poprvé překonal denní nárůst hranici 25 tisíc lidí. Nemocnice jsou tak plné, že nemohla být hospitalizována ani nakažená žena, která měla předčasný porod. Dítě zemřelo.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Japonská nemocnice (ilustrační foto)

Článek

Třicátnice žijící v prefektuře Čiba byla v osmém měsíci, když začala v úterý krvácet a cítila bolesti.

Její porodník a místní zdravotní středisko se pro ni snažili najít místo v nemocnici, žádné ale nenalezli. Do nemocnice bylo nakonec převezeno předčasně narozené dítě, které ale následně zemřelo. V nemocnici nyní leží i zmíněná žena.

Japonské úřady veřejně zostuzují osoby porušující protikoronavirové zákazy

Svět

„Počet lékařů a zdravotních zařízení, které mohou opečovávat jak nakažené koronavirem, tak poskytovat porodní péči, je omezen. Počet porodníků, kteří mohou mít na starosti ženy s rizikovým těhotenstvím, je dokonce ještě menší,“ řekl místní zdravotní představitel televizní stanici NHK.

Rekordní počty nakažených

V Japonsku, které má celkem něco přes 126 milionů obyvatel, přibylo v pátek 25 156 nově nakažených. O den dříve to bylo 23 917 případů. Na Tokio už přes týden připadá přes 5000 případů za den.

Počet nově nakažených je výrazně vyšší než v době letní olympiády, kdy poprvé překročil denní přírůstek nových případů 10 tisíc. Experti se ale zatím nejsou schopni shodnout na tom, zda hry přispěly k nárůstu počtu nakažených.

Několik set případů se objevilo i mezi účastníky, ale ti byli odděleni od veřejnosti a soutěže se konaly až na některé cyklistické a atletické závody mimo Tokio bez diváků.

Foto: Issei Kato, Reuters

Roušky měli i japonští ultranacionalisté, kteří si v chrámu Jasukuni, kde leží i ostatky válečných zločinců, připomínali porážku císařství v druhé světové válce.

V domácí izolaci bylo minulý týden 74 tisíc lidí, což je třináctkrát více než na začátku července.

V Tokiu je obsazeno přes 80 procent lůžek na odděleních intenzivní péče a v prefektuře Kanagawa je to dokonce skoro 100 procent. Počet vážných případů stoupl na 1756, z toho skoro 300 připadá na Tokio.

Přes šedesát procent nakažených v Tokiu přitom odmítá hospitalizaci, i když se jejich stav zhorší, uvedla tokijská správa. V minulém týdnu si záchranku volalo 2259 lidí, což je o 591 více než v předchozím týdnu, 1414 jich ale odmítlo převoz do nemocnice.

Nákaza se potvrdila celkem u 1 232 459 lidí, z nichž 15 555 zemřelo. Počet obětí stoupl za den o dvacet šest.

Olympijská vítězka dostane novou medaili, do původní se jí zahryzl starosta

Koktejl

Kvůli růstu počtu případů byl prodloužen stav nouze v Tokiu a dalších prefekturách až do 12. září, byť měl původně končit na konci srpna.

Omezení jsou ale relativně malá a zřejmě nestačí zabránit šíření nakažlivější indické varianty koronaviru delta.

Jen restaurace a bary nesmějí podávat alkoholické nápoje a musejí zavírat dříve. Vymáhána jsou tato opatření s pomocí pokut, přesto je asi 40 procent podniků nerespektuje. Omezen je také počet nakupujících ve velkých obchodních střediscích.

K šíření pomáhá i malá proočkovanost populace. Polovina ze 125 milionů obyvatel dostala alespoň jednu dávku vakcíny, ale jen třetina má očkování ukončené.

Reklama

Výběr článků

Načítám