Hlavní obsah

Japonsko má po sopečné erupci o ostrov víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonsko je od středečního odpoledne větší o ostrov, který se vynořil z dýmu po sopečné erupci. Objevila ho posádka letounu pohraniční stráže, oznámila ve čtvrtek agentura AFP. Ostrůvek o průměru 200 metrů leží v subtropickém souostroví Ogasawara (Boninské ostrovy), vzdáleném přibližně tisíc kilometrů jižně od Tokia.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Japonsku se vynořil nový ostrovVideo: Japonská pobřežní stráž, Reuters

 
Článek

Nový ostrůvek se nalézá jihovýchodně od neobydleného vulkanického ostrovu Nišino šima v Boninských ostrovech, z nichž je nejznámější Iwodžima, o kterou Američané za druhé světové války svedli s Japonci urputnou bitvu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Dým stoupá z nově vynořeného ostrova

Velitel pohraničníků nicméně připustil, že nový ostrov by mohl zmizet pod hladinou moře stejně rychle, jako se zrodil. „Sopečná erupce ještě trvá,” ohlásili objevitelé.

Foto: Reuters

Dým stoupá z podmořského vulkánu v Boninských ostrovech

Od konce války mohlo podle velitele dojít k několika podobným případům, oficiálně se ale předchozí nový přírůstek v souostroví objevil před 40 lety, v září 1973.

Foto: ČTK/AP

Kouř stoupá z nově zrozeného ostrova v Boninských ostrovech

„Podnikneme vše potřebné, abychom zajistili bezpečnost plavby,” ujistil v souvislosti s novým ostrovem vládní mluvčí při každodenní ranní schůzce s tiskem. Konstatoval také, že pokud ostrov zase nezmizí, „japonské výsostné vody se rozšíří”.

Foto: ČTK/AP

Dým stoupá z nově vynořeného ostrova v Boninských ostrovech

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám