Hlavní obsah

Japonská ekonomika prudce roste, britská zpomalila

Tokio/Londýn

Hrubý domácí produkt Japonska se v letošním prvním čtvrtletí v celoročním přepočtu zvýšil o 3,9 procenta. Oznámila to v pondělí tamní vláda. Opravila tak předběžný odhad z minulého měsíce, podle kterého růst činil pouze 2,4 procenta. Naopak britský růst zaostal za výhledem.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Japonci pod tabulí oznamující hodnotu akciového indexu Nikkei

Článek

Údaje podporují názor japonské centrální banky, že oživení třetí největší ekonomiky světa z loňské recese nabírá na síle. Hospodářský růst navíc v prvním čtvrtletí výrazně překonal očekávání analytiků, kteří jej odhadovali na 2,7 procenta, napsala agentura Reuters.

V mezičtvrtletním srovnání japonská ekonomika stoupla o rovné procento namísto dříve ohlášených 0,6 procenta. Růst podle agentury AP podpořily silné spotřebitelské i podnikatelské výdaje

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Britská ekonomika se zadrhává

Konfederace britského průmyslu (CBI) v noci na pondělí zhoršila výhled britské ekonomiky pro letošní i příští rok. CBI nyní předpokládá, že hrubý domácí produkt Británie v letošním roce stoupne o 2,4 procenta. V únoru přitom letošní růst odhadovala na 2,7 procenta. Odhad růstu pro příští rok konfederace snížila na 2,5 procenta z dříve očekávaných 2,6 procenta, napsala agentura Reuters.

Upozornila však, že za tímto zhoršením stojí především prudké zpomalení růstu v letošním prvním čtvrtletí, které bylo pravděpodobně pouze přechodným výkyvem. Vyzvala rovněž britskou vládu, aby pokračovala ve snaze o zlepšení stavu veřejných financí.

Britská ekonomika zpomalila v prvním kvartálu mezičtvrtletní růst na 0,3 procenta z tempa 0,6 procenta v posledních třech měsících loňského roku. Zaznamenala tak nejpomalejší růst za více než dva roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám