Hlavní obsah

Žádní lékaři ani sestřičky. Jak na hřbitově, popsal muž čínské nemocnice

Novinky, mso
Wu-chan
Aktualizováno

Ačkoli Čína dokáže v rámci několika dnů vystavět ve Wu-chanu novou nemocnici, lékařů je nedostatek. Nakažení koronavirem lůžko dostanou až ve chvíli, kdy je doslova vlásek dělí od smrti, uvedla BBC. Nově vybudované špitály přitom zůstávají v podstatě prázdné a lidé jsou shromažďováni spíše v tzv. karanténních centrech než v nemocnicích. O umístění do nemocnice totiž podle lidí nerozhodují lékaři, ale zdravotní komise.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatel Wu-chanu natočil mrtvoly v pytlích i nemocné na chodbě nemocniceVideo: AP

 
Článek

„Nevidím žádného doktora ani sestřičku. Nemocnice bez doktorů je v podstatě hřbitov,“ uvedl Siao Chuang, který na konci ledna kvůli nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, přišel o dědečka.

Tomu zdravotní personál poskytl lůžko tři hodiny předtím, než nákaze podlehl. Do té doby seděl s vysokými horečkami na chodbě, i když nemohl dýchat a upadal do bezvědomí.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

V kritickém stavu je teď i Chuangova babička. „Lékaři mi říkali, že lék zatím nemají, a tak můžu jedině doufat,” napsal muž na sociální síť Weibo.

Chuang byl u smrtelné postele svého dědečka a chtěl být nablízku i babičce. Před týdnem se však u něho samotného projevily příznaky nemoci, a tak zůstává ve dvoutýdenní karanténě.

Nemáme vybavení, jděte jinam

Nepříjemnou zkušenost s čínskými nemocnicemi má i Ta Čchun. Její matka podstoupila krevní testy, na jejichž základě doktoři sdělili, že se nakazila novým typem koronaviru. Když ale dovedla Čchun matku do nemocnice, personál jí sdělil, že ji nemůže přijmout. Omlouváme se, uvedli, ale nemáme vybavení, které by mohlo potvrdit výsledek testů. Jděte jinam.

Foto: Cheng Min, ČTK/AP

Improvizovaná polní nemocnice vybudovaná na sportovním stadionu ve Wu-chanu.

„Prý nemají právo rozhodnout o hospitalizaci maminky. Hlavní slovo má místní zdravotní komise,“ uvedla Čchun.

V Číně je pět tisíc nových případů nákazy. Přibývají i mrtví

Svět

Hlavní nemocnice sice zůstávají přeplněny, ale dvě nově vybudované zejí prázdnotou. Ve větší nemocnici je umístěno jen 90 lidí, přestože její kapacita je 1600 lůžek. [celá zpráva]

Nakažení lékaři

Problémová je také situace ohledně zdravotního personálu. Lékařů je nedostatek, a někteří z nich se navíc sami nakazili koronavirem. „Teď místo pomáhání ostatním sedím doma, protože jsem se nakazila,” uvedla pro CNN zdravotní sestra z Wu-chanu Ning Ču. Ve městě je podle ní přibližně 500 členů zdravotního personálu, přibližně 130 zdravotníků je prý nakaženo. Po celé Číně je pak potvrzeno 1716 případů, kdy se nakazili medici.

Ve Wu-chanu, který je epicentrem nákazy, byla zřízena provizorní karanténní zařízení. Ta mají sloužit pacientům s mírnými příznaky. Ve skutečnosti to znamená, že sem Čína umisťuje všechny nakažené, kteří vysloveně nehledí tváří v tvář smrti.

Foto: China Daily, Reuters

Zdravotník odpočívá po noční směně v místním zdravotnickém centru ve Wu-chanu.

„Zpočátku jsme mysleli, že jde o nemocnici, ale ukázalo se, že je to hotel. Nebyly tam žádné zdravotní sestry ani lékaři. Chybělo dokonce i topení a večeře se podávala jen studená,“ prozradila Wang Wen-ťün.

Otce, kterého na místo přivedla, poté odvedla domů se slovy, že ho raději nechá zemřít doma v blízkosti své rodiny.

Nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, podlehlo téměř 1400 lidí. Nakažených je kolem 60 tisíc a v drtivé většině se jedná o lidi z pevninské Číny. Ohniskem epidemie je provincie Chu-pej, jejímž hlavním městem je právě Wu-chan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám