Hlavní obsah

Islamisté se pro Pákistán stali větší hrozbou než Indie

– Islámábád
Novinky, rei

Hlavní pákistánská výzvědná služba ISI poprvé přiznala, že největší bezpečnostní hrozbou jsou domácí islámští radikálové a nikoliv Indie, která jí byla od vyhlášení státu v padesátých letech. O dokumentu v úterý informoval server deníku The Wall Street Journal.

Foto: Mohsin Raza, Reuters

Útoky radikálů v Pákistánu si za loňský rok vyžádaly přes deset tisíc obětí.

Článek

Pozorovatelé léta upozorňují na to, že podpora či tiché tolerování radikálů ze strany pákistánské vlády se obrátilo proti ní a stává se vládní noční můrou. Potvrzuje to nárůst obětí útoků islamistů v zemi. Zatímco v roce 2006 jich byly necelé dva tisíce, o dva roky později to bylo přes šest tisíc a vloni už přes deset tisíc.

Zpráva ISI, u níž není jasné, zda ji podpořily pákistánská armáda a vláda, poprvé zmiňuje, že s více než 60procentní pravděpodobností jsou největší bezpečnostní hrozbou pro stát právě radikálové a nikoliv nenáviděná Indie. Pákistán přitom v minulosti stál na pokraji jaderného konfliktu s Indií a obě země mají u sporné hranice v Kašmíru nasazeny obrovské počty vojáků.

Ačkoliv je zpráva ISI průlomová, představitelé USA, které ročně Pákistánu poskytují mezi 1,5 a dvěma miliardami dolarů ročně (až 39 miliard korun), poukazují na to, že armádní velení tvořené bývalými příslušníky ISI radikálům, kteří našli útočiště na kmenových územích, nadále pomáhá.

Podle deníku by nicméně zpráva mohla pomoci mírovým rozhovorům Pákistánu s Indií i postupu spojenců proti radikálům v Afghánistánu, kteří operují přes hranice z Pákistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám