Hlavní obsah

Írán spustil třicet výkonných odstředivek a chystá rychlejší prototyp

Teherán

Írán v pondělí spustil dalších třicet výkonných odstředivek IR-6 k obohacování uranu. Jejich počet tak zdvojnásobil na 60. Jde o jeho nejnovější krok v postupném vypovídání mezinárodní jaderné dohody z roku 2015.

Foto: Vahid Salemi, ČTK/AP

Spuštění 30 nových odstředivek oznámil Írán v den 40. výročí od převzetí americké ambasády v roce 1979

Článek

„V pondělí jsme spustili 30 centrifug IR-6,“ pochlubil se v rozhovoru pro státní televizi šéf íránské organizace pro atomovou energii Alí Akbar Sálehí.

Írán směl podle dohody z roku 2015 používat pouze 5060 odstředivek první generace IR-1 k obohacení uranu. Sálehí v pondělí oznámil, že vědci už pracují na novém prototypu IR-9. „Ten bude pracovat padesátkrát rychleji než IR-1,“ citovala agentura AP Sálehího.

Teherán: Evropa dělá málo

USA loni vypověděly jadernou dohodu s Íránem a začaly proti němu zavádět sankce. Ty cílí zejména na export ropy. Teherán reagoval tím, že postupně začal vypovídat své závazky plynoucí z dohody a pohrozil, že bude v krocích pokračovat i tento měsíc.

Ostatní signatáři původní dohody z roku 2015 (Británie, Německo, Francie, Čína a Rusko) se snaží úmluvu zachovat. Podle Íránu ale pro její záchranu nedělají dost.

Před uzavřením dohody z roku 2015 Írán obohacoval uran na 20 procent. Popíral ale, že usiluje o jadernou zbraň. Pro jaderné elektrárny se uran obohacuje v jednotkách procent, zatímco pro jaderné zbraně je potřeba uran obohatit nad 85 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám