Hlavní obsah

Indické námořnictvo má jadernou ponorku

– Dillí
Novinky, rei

Indické námořnictvo ve středu uvedlo do provozu ponorku na jaderný pohon. Indie se tak stala šestou zemí, která vstoupila do elitního klubu států s jadernými ponorkami. Ponorku má pronajatou na 10 let od Rusů. Indičtí vývojáři ale už pracují na vlastním modelu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Indie má jadernou ponorkuVideo: Reuters

 
Článek

Rusko předalo indické straně ponorku K-152 Něrpa o výtlaku na hladině 8 140 tun v lednu. Předání se mělo podle původního plánu uskutečnit už v roce 2009, ale kvůli technickým potížím nabralo zpoždění. Něrpu v listopadu 2008 zasáhl požár, když byl omylem aktivován protipožární systém. Dvacet lidí přišlo při požáru o život.

Indové ponorku přejmenovali na INS Čakra II. Do provozu ji ve čtvrtek ve východoindickém přístavu Višakhapatnam slavnostně uvedl ministr obrany Ak Antony. Stanice BBC v té souvislosti upozornila, že nasazení na východě znamená, že má Čakra II přednostně čelit hrozbě z Číny a nikoliv z Pákistánu na západě.

Chtějí mít i vlastní model

Ponorka má hodnotu miliardy dolarů (zhruba 18,5 miliardy korun). Pod hladinou vydrží nepřetržitě až zhruba tři měsíce.

Rusové vypomůžou i s výcvikem její 80členné posádky. Rusko a Indie jsou dlouhodobými spojenci, Rusové dodávají Indům 70 procent vojenského zařízení.

Indové už v minulosti jednu jadernou ponorku měli, a to sovětskou do roku 1991. Sloužila ale pouze k výcviku. Tentokrát má být plně operační. Indická armáda v té souvislosti upozornila, že Dillí dodrží mezinárodní závazky a ponorka nebude vybavena jadernými zbraněmi, ale „pouze“ střelami s plochou dráhou letu.

Indie mezitím pracuje dál na vývoji vlastního modelu Arihant. Ten by měl být hotov do konce roku a už v následujícím roce by ho námořnictvo mohlo mít k dispozici, podotkla BBC.

Jadernou ponorku mají k dispozici také armády Číny, Ruska, USA, Velké Británie a Francie.

Reklama

Výběr článků

Načítám