Hlavní obsah

Indická sonda, která má zkoumat Mars, se dostala do problémů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bengalúr

Indická sonda Mangalján, jejímž cílem je zkoumat atmosféru Marsu, se dostala po úspěšném úterním startu do problémů. Nepodařilo se jí dostat na vyšší oběžnou dráhu okolo Země, uvedla agentura DPA.

Foto: Handout, Reuters

Indická raketa PSLV-C25 při startu s družicí Mangalján

Článek

Sonda se měla postupně dostávat na vzdálenější a vzdálenější oběžné dráhy, ale při čtvrtém oběhu se jí podařilo z dráhy s apsidou 71 623 kilometrů dostat jen na dráhu s apsidou 78 276 kilometrů, a ne na dráhu s apsidou 100 000 km, uvedla Indická organizace pro výzkum vesmíru ISRO. (Apsida, nebo také apogeum, udává nejvzdálenější bod oběžné dráhy od Země – pozn. red.)

Organizace dodala, že po spuštění motorů na kapalné palivo dosáhla sonda jen rychlosti 35 m/s, a ne 130 m/s. Sonda sice nemá poruchu, ale dodávka paliva ke dvěma tryskám skončila dříve, než se předpokládalo. Další pokus dostat sondu na vyšší orbitu se uskuteční v úterý. Do 1. prosince se musí sonda dostat na dráhu k Marsu, aby k rudé planetě dorazila do září příštího roku, jak bylo plánováno.

Projekt byl pro Indii velmi drahý

Mangalján je první meziplanetární indickou sondou. Pokud uspěje, bude Indie čtvrtou zemí po USA, EU a SSSR, které se podařilo vyslat sondu k Marsu. Polovina těchto cest ale selhala.

Projekt za 80 miliónů dolarů je v Indii kritizován jako nákladný, i když je levnější než srovnatelné projekty v jiných zemích a uspěchaný, protože jej Indie urychlila, aby předstihla své rivaly, zejména Čínu. Šéf indické vesmírné agentury byl také kritizován, že před vypuštěním sondy požádal v chrámu boha Višnu o přízeň. K nohám jeho sochy položil model sondy. Sonda vzlétla v úterý. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start indické rakety směřující na MarsVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám