Hlavní obsah

Hrůza japonského zemětřesení se odhaluje, potvrzeno už 8600 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Zemětřesení a následnou přívalovou vlnu tsunami, které před deseti dny zasáhly severovýchodní Japonsko, nepřežilo podle dosavadních oficiálních statistik 8649 lidí, z nichž se podařilo identifikovat 3550. Dalších 13 262 osob je na seznamu pohřešovaných, oznámila v pondělí japonská televize NHK s odvoláním na policejní zdroje.

Článek

Počet mrtvých a nezvěstných přesahuje 21 000 a policie odhaduje, že obětí bude přes 18000. Jen v prefektuře Mijagi, která byla živelní katastrofou zasažena nejhůře, může být obětí až 15 000. V této nejvíce postižené prefektuře je dosud potvrzeno 5244 obětí

Počet lidí, kteří přišli o život, stoupá s tím, jak záchranáři v troskách nacházejí těla. Tsunami také pravděpodobně mnoho těl strhla do moře podobně jako vlna, která o Vánocích 2004 udeřila především na Indonésii. Těla mnoha tamních mrtvých nikdy nebyla nalezena.

Někteří z pohřešovaných také mohli být mimo svou domovskou oblast a dosud se nepřihlásili příbuzným ani úřadům.

Vzhledem k rozsahu škod stále zůstává v evakuačních centrech čtvrt miliónu Japonců, jejichž zásobování vázne.

Postižené oblasti měl během pondělka navštívit japonský premiér Naoto Kan, kvůli počasí ale cestu zrušil.

Situace v jaderné elektrárně se zlepšuje, radioaktivita klesá

Velkou pozornost přitahovalo v posledních dnech dění v japonské jaderné elektrárně Fukušima 1. Tam se krizi daří zvládat. Na elektřinu byly napojeny chladící systému reaktorů 1, 2, 5, a 6. Během dne, nejpozději v úterý bude připojen i čtvrtý a nakonec třetí reaktor, kde byla situace nejkritičtější.

Ještě v neděli se třetí reaktor chladil vodou z vodních děl. Od soboty se na něj stříkala voda 14 hodin. Stříkala se do výše 22 metrů, aby padala přímo do budovy k reaktoru. Po účinném ochlazování v neděli klesla úroveň radioaktivity v třetím reaktoru, který jako jediný využívá i plutonium.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám