Hlavní obsah

Hongkongský soud shledal vinnými tři aktivisty, protože připomínali masakr v Pekingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Soud v Hongkongu ve čtvrtek shledal vinným mediálního magnáta Jimmyho Laie a dvě prodemokratické aktivistky v souvislosti s loňským shromážděním připomínajícím krvavé potlačení demonstrací na pekingském náměstí Tchien-an-men v roce 1989. O výši trestu rozhodne v pondělí, uvedla agentura AFP.

Foto: AP

Hongkongská policie odvádí mediálního magnáta Jimmyho Laie.

Článek

Lai už dříve odmítl obvinění, že by podněcoval lidi k účasti na nepovolené akci.

Stejně se vyjádřila bývalá novinářka Gwyneth Hoová a někdejší místopředsedkyně nyní rozpuštěné Hongkongské aliance na podporu vlasteneckých a demokratických hnutí Tonyee Chowová.

Ta každoroční vigilie na památku obětí masakru na náměstí Nebeského klidu organizovala.

V Hongkongu zatkli organizátorku piety za oběti masakru na Tchien-an-men

Svět

V Hongkongu se vigilie na památku zabitých konaly pravidelně 4. června. Loni však hongkongská policie akci zakázala, což zdůvodnila opatřeními proti šíření koronaviru.

Řada lidí však přesto přišla k Victoria Parku, kde se shromáždění pravidelně konalo. Policie později v souvislosti se shromážděním zatkla 26 aktivistů.

Lai byl už dříve odsouzen k čtrnáctiměsíčnímu trestu za organizaci a účast na nepovolených demonstracích v srpnu 2019.

Stejně dlouhý trest pak dostal za uspořádání protestu 1. října 2019. Demonstranti při masových protestních akcích v roce 2019 varovali před omezováním svobod v Hongkongu ze strany pevninské Číny.

V Hongkongu poslali do vězení deset aktivistů, Lai dostal dalších čtrnáct měsíců

Svět

Likvidace disentu

Čtvrteční rozsudek je poslední ranou pro hongkongské prodemokratické hnutí, poznamenala agentura Reuters a připomněla, že od loňského roku byla řada aktivistů zatčena, uvězněna nebo uprchla.

Bývalá britská kolonie Hongkong se vrátila pod čínskou správu v roce 1997. V současné době je spravována podle principu jedna země, dva systémy, což má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady.

Peking ovšem svými kroky, včetně zavedení bezpečnostního zákona a změn hongkongského volebního systému, svobody postupně omezuje.

Hongkongské úřady opakovaně popírají, že by omezovaly lidská práva a svobody. A Peking odmítá, že by zasahoval do života v Hongkongu. Británie to však vidí jinak.

Parlament Hongkongu schválil změnu volebního zákona ve prospěch propekingských sil

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám