Hlavní obsah

V Hongkongu zatkli organizátorku piety za oběti masakru na Tchien-an-men

– Hongkong • Aktualizováno

Členka skupiny, jež organizuje každoroční hongkongskou pietu za oběti krvavého potlačení prodemokratických demonstrací na pekingském náměstí Tchien-an-men čínskou armádou, byla zatčena. S odkazem na místní média o tom informuje agentura AP. Události, od nichž v pátek uplynulo 32 let, si v poslední době v Číně připomínají jen obyvatelé poloautonomních území, jako je Hongkong a Macao. I tam jsou ale letos vzpomínkové akce zakázány. V Hongkongu uzavřeli park, kam se dávaly svíce.

Foto: Reuters

Muž s taškou, který se postavil tankům na náměstí Nebeského klidu

Článek

Místopředsedkyni Hongkongské aliance na podporu patriotických a demokratických hnutí Číny Chow Hang-tung podle veřejnoprávní stanice RTHK policie zatkla v pátek ráno. Proč byla zatčena, podle AP nebylo okamžitě jasné. Policie věc zatím nekomentovala.

Sdružení organizuje pietu a provozuje muzeum věnované potlačení protestů za demokracii na náměstí Tchien-an-men. Vzpomínkovou akci hongkongské úřady druhý rok v řadě zakázaly, což zdůvodnily koronavirem. Muzeum ve středu oznámilo, že bude dočasně uzavřeno kvůli problému s licencí. Policie zároveň varovala, že účast na akci může být považována za nelegální. Chow však obyvatele vyzvala, aby za oběti zapálili svíčku kdekoliv.

Hongkongský aktivista Wong půjde na dalších deset měsíců do vězení

Svět

Za mřížemi jsou kvůli nedovolenému shromažďování v roce 2019 další dva klíčoví členové hongkongské aliance Lee Cheuk-yan a Albert Ho.

Uzavřeli park, kde se konala pieta

Hongkongské úřady v pátek uzavřely velkou část centrálního parku, kde se každoročně 4. června koná akce připomínající krvavé potlačení protivládních protestů na pekingském náměstí Tchien-an-men čínskou armádou v roce 1989. Někteří obyvatelé Hongkongu ale předem uvedli, že mají v plánu Victoria Park navštívit, aby vzdali hold těm, kdo při demonstracích v Pekingu před 32 lety zemřeli.

Hongkongská policie varovala, že "k udržení veřejného pořádku a bezpečnosti je připravena použít jakékoli prostředky". Uvedla, že Victoria Park se rozhodla uzavřít poté, co se na sociálních sítích navzdory zákazu shromáždění objevily výzvy k účasti. Lidem, kteří proniknou do uzavřené části parku, hrozí až 12 měsíců vězení, dodala.

Aktivistka zadržení čekala

Chow agentuře AP minulý měsíc řekla, že své zatčení očekává. „Už teď jsem pronásledována za účast a podněcování k loňské pietě při svíčkách,” uvedla. „Pokud budu pokračovat ve svém aktivismu, v prosazování demokracie v Hongkongu a Číně, určitě po mně půjdou, takže se to tak nějak očekává,” dodala. „Budeme zapalovat svíčky, dokud neřeknou, že to je nelegální,” řekla agentuře Reuters.

S tanky proti vlastním lidem: Třicet let od masakru na náměstí Nebeského klidu

Historie

Čínská armáda poslala v noci na 4. června 1989 tanky proti demonstrantům, kteří několik týdnů v centru Pekingu požadovali při protestních akcích demokratické reformy. Zahynuly stovky, možná tisíce studentů i dalších občanů. Úřady následně po celé zemi pozatýkaly více než 1600 lidí, které podezíraly ze zločinů spojených s demonstracemi. O demonstracích se však dosud nepíše v žádných čínských učebnicích a toto téma je v Číně nadále tabuizováno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám