Hlavní obsah

Hledá se Janukovyč. Po nepovedeném odletu z Doněcka zase zmizel

Kyjev

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč znovu zmizel. Po svém nepovedeném sobotním útěku, kdy mu na letišti v Doněcku celní a pasová kontrola znemožnila odletět do Ruska, se i s doprovodem ztratil. Uvedl to v neděli dopoledne před poslanci parlamentu ministr vnitra Arsen Avakov.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.

Článek

Formality Janukovyčovy ochranky podle Avakova nebyly v pořádku a prezident se svým týmem musel letoun připravený ke startu opustit. S ochrankou pak prezident nastoupil do přistavených vozů a odjel na neznámé místo. Kde se Janukovyč nachází, nebyl poslancům schopen říci ani prezidentův oficiální zmocněnec v parlamentu Jurij Mirošničenko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nedělní ráno v bouřlivých ulicích KyjevaVideo: Reuters

Do Moskvy se podle Avakova podařilo uprchnout místopředsedovi parlamentu Ihoru Kaletnykovi. Nic není známo o osudu sesazeného generálního prokurátora Viktora Pšonky a exministrů Oleksandra Klymenka a Vitalije Zacharčenka.

Exministra a prokurátora osvobodilo komando

Klymenko a Pšonka se v sobotu pokusili odletět ze země, ale byli zadrženi. Z internace je podle ministra Avakova za dramatických okolností osvobodilo ozbrojené komando. Po přestřelce Klymenko a Pšonka uprchli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sídlo prezidenta Janukovyče je volně přístupnéVideo: Reuters

Ruská média v neděli rozšířila informaci, že prezident Janukovyč se v sobotu v Charkově setkal s expremiérkou Julijí Tymošenkovou těsně před jejím propuštěním z vězení. Agentura Interfax se přitom odvolává na slova ruského poslance Alexeje Mitrofanova. Nikdo z ukrajinských politiků ani lidé z bezprostředního okolí Tymošenkové tuto informaci nepotvrdili.

Foto: Andrej Kravčenko , ČTK/AP

Julia Tymošenková s dcerou Eugenií.

Podle posledních údajů chce Tymošenková navštívit matku v Dněpropetrovsku, a až pak se zapojí do politiky. Rozhodnutí o její kandidatuře ve volbách prý teď není na pořadu dne.

Prezident přijde o všechny pravomoci

Sám Janukovyč, kterého v sobotu parlament fakticky sesadil, v neděli nejspíš přijde o veškeré své pravomoci. Nový předseda ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčynov zařadil na program jednání hlasování o ústavním zákonu, kterým veškeré prezidentské pravomoce přecházejí na sněmovnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám