Hlavní obsah

Hladomor oslabil severokorejskou armádu, tvrdí šéf Pentagonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Hlad, který v poslední době sužuje Severní Koreu, podle amerického ministra obrany Roberta Gatese snižuje hrozbu, kterou představuje armáda komunistického státu. "Jde o armádu, která hladoví," řekl Gates o stavu severokorejských ozbrojených sil.

Foto: Ahmad Masood , Reuters

Americký ministr obrany Robert Gates

Článek

Hladomor z poloviny 90. let podle něho ovlivnil fyzický i intelektuální vývoj mužů, kteří nyní dorůstají do věku, kdy budou schopni sloužit v armádě. Hladomor si v 90. letech v Severní Koreji vyžádal jeden milion obětí. V této zemi s tuhým komunistickým režimem tehdy žilo 22 milionů lidí.

Vztahy mezi Spojenými státy a Severní Koreou jsou v poslední době mimořádně napjaté. Pchjongjang v uplynulých měsících provedl svůj druhý jaderný test a zkušebně odpálil několik sérií raket.

Ostrá severokorejská rétorika vzbudila obavy ze vzniku ozbrojeného konfliktu na Korejském poloostrově. Spojené státy mají v Jižní Koreji asi 28 500 vojáků. Gates ale řekl, že na případnou severokorejskou invazi by reagovala armáda Jižní Koreje, která v posledních letech celkově zvýšila své kapacity.

Reklama

Výběr článků

Načítám