Hlavní obsah

Globální oteplování není fáma, odmítl Peking Trumpova slova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marakéš

Čína odmítla tvrzení nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, že globální oteplování je podvod, který si vymyslel Peking, aby poškodil americké hospodářství. Náměstek čínského ministra zahraničí Liou Čen-min na klimatické konferenci v Marrákeši připomněl, že Ronald Reagan a George Bush starší byli jedněmi z iniciátorů mezinárodních jednání o klimatických změnách, napsal list the Washington Post.

Foto: Novinky/Reuters

Donald Trump

Článek

„Když se podíváte na historii jednání o klimatických změnách, zjistíte, že je ve skutečnosti inicioval Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC) s podporou (amerických) republikánů během vlády Ronalda Reagana a George Bushe staršího na konci 80. let,” řekl ve středu náměstek šéfa čínské diplomacie Liou.

Trumpa vyzval, aby přijal ”moudré rozhodnutí” ohledně závazku USA v boji proti globálnímu oteplování.

„Akce mezinárodního společenství se nezastaví kvůli nové vládě Spojených států. Pořád jsme přesvědčeni, že mezinárodní společenství spojí ruce a bude pokračovat v našem úsilí ohledně klimatických změn,” dodal náměstek.

Trump ve své předvolební kampani uvedl, že Spojené státy odstoupí od pařížské dohody o klimatu, která má udržet globální oteplování výrazně pod dvěma stupni Celsia. Prohlásil také, že odstoupí od plánu svého předchůdce Baracka Obamy na snížení amerických emisí oxidu uhličitého skoro o třetinu během příštích 15 let.

Pozornost ale hlavně připoutal jeho čtyři roky čtyři roky staré vyjádření na Twitteru: „Koncept globálního oteplování vytvořila Čína pro sebe, aby dosáhla toho, že americké výrobky nebudou konkurenceschopné.“

Staré vyjádření vytáhla v první předvolební debatě jeho protikandidátky Hillary Clintonová , když řekla: „Donald si myslí, že klimatické změny jsou fáma vytvořená Číňany, Já si myslím, že jsou skutečné.“

Trump tehdy popíral, že by něco takového řekl a pak uvedl, že šlo o vtip. Na čínská vyjádření zatím nereagoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám