Hlavní obsah

Francouzská rukojmí propustili v Nigeru po třech letech, údajně za 643 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Z nigerské metropole Niamey odletělo ve středu letadlo se čtyřmi Francouzi, kteří se po tříletém zajetí dostali v úterý na svobodu. Osvobození čtveřice oznámil v úterý prezident François Hollande. Agentura AFP uvedla, že teroristé dostali zaplaceno 20 až 25 miliónů eur (643 miliónů korun).

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Francouzský prezident François Hollande s propuštěnými rukojmími Markem Feretem, Pierrem Legrandem, Danielem Larribem a Thierrym Dolem (zleva doprava)

Článek

AFP se odvolává na zdroje obeznámené s vyjednáváním. Peníze prý dostali nejen únosci, ale také prostředníci, kteří pomohli svobodu francouzských občanů vyjednat. Francie přitom popřela, že za propuštění zaplatila výkupné. Osvobození je podle Paříže výsledkem vyjednávání.

Prostředníkem při vyjednávání byl bývalý povstalec z kmene Tuaregů Mohamed Akotey. Nyní pracuje pro společnost Areva a v Nigeru je respektovanou osobou.

Muži padli do zajetí 16. září 2010 při přepadu dvou francouzských firem Areva a Vinci, které operují v uranovém dole u Arlitu na severu Nigeru. K únosu se přihlásila Al-Káida v islámském Maghribu. [celá zpráva]

Do Afriky je přijeli osobně vyzvednout francouzští ministři obrany a zahraničí Jean-Yves Le Drian a Laurent Fabius.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám