Hlavní obsah

Francie se zlobí: NATO nedělá v Libyi dost

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benghází/Paříž
Aktualizováno

Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé v úterý zkritizoval NATO, že nedělá dost, aby zničilo těžké zbraně plukovníka Muammara Kaddáfího. Podle něj jsou dál ohroženy životy libyjských civilistů.

Foto: Jessica Rinaldi , Reuters

Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé

Článek

„NATO musí plně hrát svou roli. Chtělo vést operace, my s tím souhlasili,“ řekl Juppé a upřesnil: „Musí hrát svou roli naplno, což znamená, že znemožní Kaddáfímu používání těžkých zbraní k ostřelování civilistů.“

Juppé to řekl v rozhlase krátce před jednáním zemí EU, na němž by se mělo rozhodnout o humanitárních akcích v Libyi. Přes nasazení letadel se Kaddáfího silám podařilo postupující rebely zatlačil zpět za Adžedábíju, i když mířili k Syrtě. Použil přitom tanky a raketomety. V úterý se ale povstalci dostali 40 kilometrů západně od Adžedábíje.

Foto: Novinky

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen ovšem už dříve vyloučil, že by NATO mělo podporovat povstalce, protože z rezoluce Rady bezpečnosti OSN 1973 plyne jen to, že má podniknout veškerá opatření, aby zabránilo útokům na civilisty.

Juppé se zároveň mýlí, když tvrdí, že NATO samo chtělo vést operace. Američané se chtěli velení zbavit a předat je nejlépe NATO, kde se proti tomu stavěla právě Francie a Turecko. [celá zpráva]

Francie přitom útočila na Libyi mezi prvními. [celá zpráva]

Libyi hrozí rozpad, vzbouřenci odmítli mírový plán

Libyjští vzbouřenci v Benghází odmítli plán, protože jeho součástí nebyla bezpodmínečná demise plukovníka Kaddáfího. Plán, který Kaddáfí naopak přijal, zahrnoval okamžité příměří, ukončení náletů NATO, otevření koridorů pro dodávky humanitární pomoci a jednání vlády s opozicí.

NATO ovšem zdůraznilo, že příměří musí být ověřitelné a varovalo, že v případě potřeby bude v náletech pokračovat, budou-li ohroženy životy civilistů. [celá zpráva]

Navíc Kaddáfí porušil již několik příměří během probíhajících bojů.

Kaddáfího odchod zemi nesjednotí

Kaddáfího syn Saíf Islám ale v pondělí řekl, že ani demise Kaddáfího by nic na  situaci v zemi nezměnila. V interview pro francouzskou televizi BFM volil typickou rétoriku: "Odchod by nemohl nic změnit, protože libyjský lid nechce, aby Libyi vládly tyto skupiny teroristů."

Teroristy myslel vzbouřence, faktem ale je, že patří k jiným klanům, takže by je západ země automaticky neakceptoval. Ani je nezná a byl by k nim podezřívavý.

Po odmítnutí plánu řekl bývalý ministr zahraničí Músa Kúsa, který měl blízko ke Kaddáfímu, že největší nebezpečí pro zemi představuje somálský scénář, kdy by Libye neměla centrální vládu a jednotlivé oblasti ovládaly různé klany a kmeny. Poušť by dávala i velký prostor pro řádění bojůvek a radikálů.

„Žádám každého, aby se vyhnul tomu, aby Libye byla zatažena do občanské války. To by vedlo ke krveprolití a Libye by se mohla stát novým Somálskem.,“ řekl exministr BBC a pokračoval slovy: „Odmítáme rozdělení Libye. Jednota Libye je základní při jakémkoli řešení uspořádání země.“

I když Músa Kúsa opustil Kaddáfího, v jehož blízkosti se pohyboval po třicet let, hovoří podobně jako plukovník, který stále straší al-Káidou.Jenže před somálským scénářem varovali i západní bezpečnostní experti.

Boje trvají už dva měsíce

Současná situace vypadá, že právě rozdělení je nejpravděpodobnější. Vzbouřenci drží východ země a navzdory zapojení letadel NATO nejsou schopni postoupit dál. Naopak Kaddáfí ovládá západ země s výjimkou Misuráty. Její ostřelování Kaddáfího vojsky zesílilo. Od pondělního rána na ni dopadají rakety. V úterý ale byl ve městě celkem klid.

Reklama

Výběr článků

Načítám