Hlavní obsah

Filipíny sčítají škody po tajfunu Rai, mrtvých už je víc než stovka

Počet obětí tajfunu Rai, který ve čtvrtek zasáhl Filipíny, překonal stovku. Agentura AFP píše o 108 mrtvých, zatímco podle agentury AP celková bilance vystoupila na nejméně 146. Řada lidí je stále pohřešována a záchranné práce pokračují. Rai je nejsilnější bouří, která letos zasáhla toto souostroví na jihovýchodě Asie.

BEZ KOMENTÁŘE: Následky tajfunu na FilipínáchVideo: AP

 
Článek

Guvernér ostrova Bohol Arthur Yap oznámil, že jen ve stejnojmenné provincii podle informací od místních starostů zemřelo 72 lidí. Zároveň uvedl, že vzhledem k problémům se spojením zatím hovořil pouze s 33 z 48 starostů. Úřady v jiných částech země stále vyhodnocují rozsah škod, předpokládá se, že další lidé zahynuli při sesuvech půdy a záplavách. Záchranáři hovoří o naprosté zkáze.

V nejhůře zasažených oblastech byly nasazeny tisíce vojáků, policistů, příslušníků pobřežní stráže a hasičů, aby pomáhali při pátracích a záchranných operacích.

Sbírku na dlouhodobou pomoc Filipínám založila Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce. Cílovou částku stanovila na 20 milionů švýcarských franků (486 milionů Kč).

Vichr o rychlosti 195 kilometrů v hodině

Když tajfun ve čtvrtek dorazil na pevninu, dosahoval jeho vítr rychlosti 195 kilometrů za hodinu, v nárazech až 270 kilometrů za hodinu. V pátek mírně zeslábl, přičemž stále dosahoval rychlosti 155 kilometrů za hodinu. V sobotu se přesunul nad Jihočínské moře.

Na Filipínách řádil tajfun, zemřelo přes 20 lidí

Zahraniční

Armádou zveřejněné letecké snímky ukázaly na rozsáhlé škody v oblastech, které bouře zasáhla. Přibližně 300 tisíc lidí bylo nuceno opustit domovy.

Na Filipínách ročně udeří v průměru dvacet tropických bouří, způsobují záplavy a sesuvy půdy. Doposud nejničivější byl v roce 2013 tajfun Haiyan. V důsledku jeho řádění zemřelo přes 6300 lidí a více než čtyři miliony musely opustit domov.

Rai je podle agentury AFP zvláštní tím, že v rámci tajfunové sezóny přišel velice pozdě - většina tropických cyklon v Tichém oceánu vzniká od července do října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám